Gözden kaçırmayın
Dikkat 31/12/2024 tarihinde yürürlüğe girecekAkbabalar ekolojik sağlığın korunmasında önemli rol oynayan, yeryüzündeki leşleri temizleyerek salgın hastalıkların yayılmasının
engelleyen son derece faydalıkuşlardır.
Yeryüzünden sayılarının azalmaları salgın hastalıkların yayılımının hızlanması anlamına gelmektedir. Dünya üzerinde yaşayan 23 akbaba türünün 4?ü Türkiye?de gözlemlenmektedir. Türkiye?deki akbabaların en irisi olan Kara Akbaba, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayınlanan kırmızı listesine göre Neredeyse Tehdit Altında (NT) sınıfında bulunan bir kuş türüdür. 5. Bölge Müdürlüğüne 03/04/2021 tarihinde gelen ihbar üzerine, av koruma ve kontrol ekibimiz tarafından Afyonkarahisar İli, İhsaniye İlçesi, Üçlerkayası Köyü, Keçili Mevkiine gidilmiştir.
Mahallinde yapılan inceleme neticesinde, 7 adet Kara Akbabanın tahminen 3 - 4 gün önce gerçekleşmiş olduğu tespit edilmiştir. Gerek arazi incelemesi, gerekse de hayvanların gözle muayenesiyle ölüm nedenlerinin belirlenemeyeceği, konunun uzmanlarınca tetkiki neticesinde karar verileceği kanaati sebebiyle Cumhuriyet Savcılığına konu hakkında bilgi verilememiş olup, Akbabaların ölüm nedenlerinin belirlenmesi amacıyla, aynı gün
Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi`ne (AKÜREM) teslim edilmiştir.
AKÜREM?de yapılan nekropsi çalışması sonucunda, söz konusu toplu ölümün sebebinin akut bir zehirlenme vakası olduğu görülmüştür. Zehir türünün tespiti amacı ile alınan örnekler 05/04/2021 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsüne gönderilmiştir.
AKÜREM Müdürü, Üçlerkayası Köyü Muhtarı, İhsaniye İlçe Jandarma Komutanlığı ve Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Timi Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü taşra birimi görevlilerince 06/04/2021 tarihinde ölümlerin gerçekleştiği alanda yapılan inceleme ile de; Kara Akbabaların yiyecek olarak tüketebileceği leş, leş kalıntısı ya da zehirli yem vb. herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır. Akbabaların ölüm nedeni ve faillerin belirlenmesi kapsamında arazi çalışmaları devam etmektedir.
Ölüm nedeninin Tarım ve Orman Bakanlığı Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünce belirlenmesi ve faillerin belirlenebilmesini takiben; ilgililer hakkında, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun 21 inci maddesi ikinci fıkrasında yer alan ?? av ve yaban hayvanlarının beslendikleri ve barındıkları ortamı zehirleyenler, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.?? amir hükmü gereğince işlem yapılacaktır.
Doğada her canlı birbirinin varlığına bağlı olarak yaşamaktadır. Besin Zinciri (Besin Ağı) olarak adlandırılan bu doğa yasasına göre, insanların doğada yapmış olduğu bir müdahale sistemin başka bir noktasında öngörülmeyen ve tamiri mümkün olmayan hasarlara yol açabilmektedir. Kurtlarla mücadele amacıyla doğaya bırakılan zehirli bir yemin, hangi canlıya etki edeceği, nasıl sonuçlanacağı bilinememektedir. Bu kapsamda doğaya bırakılan zehirli yemlerin yaban hayatı üzerinde olumsuz etkilerinin dikkate alınması ve bu hususta vatandaşlarca gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Yorumlar
Yorum Yap