Gözden kaçırmayın
Sosyal belediyecilik değil esnafı zor durumda bırakıyorlarAnadolu medyasının, Türkiye’de reklam pastasından yeterli payı alamadığını ifade eden Haberani.net köşe yazarı Latif Okul, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a çağrıda bulunarak, düzenlenmek olan internet yasasının oldubittiye getirilmemesi gerektiğini söyledi.
Okul, bugünkü köşe yazısında, şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye hızla büyüyen bir ülke. İster hormonlu ister hormonsuz. Yamuk yumuk ta olsa büyüyoruz. Bunun nelere mal olacağını yakın bir gelecekte göreceğiz.Bu bir kehanet değil!
Geçtiğimiz günlerde Financial Times Türkiye’de Reklam sektörünü ele alan bir haberinde, Türkiye’deki reklam pastasının 2011 yılında 2,4 milyar dolara ulaştığını 2012 yılında da yüzde 20 artışla büyüyeceği müjdesini verdi.
Yıllardır bu sektörün içindeyim. Reklam Özdenetim Kurulu’nda, TİAK yönetiminde, Reklam Kurulu’nda yıllarca bulundum. Kıran kırana bir savaş yaşanıyor. Bu sektörü üçayak yönetiyor. Reklam Verenler, Reklam Ajansları ve Medya. Medyanın olduğu sizi yanıltmasın. Hiçbir yetkisi ve gücü yok. Hele Anadolu medyasını esamisi bile okunmuyor. Varsa yoksa ağa babaların hakları ve beklentileri nasıl yerine getirilecek? Kavga bu. Zaten (Beyzbol sopası) Reklam Verenlerin elinde. Reklam verenlerin temsilcileri de pastayı güzelce aralarında bölüşüyorlar. 2011 yılının verilerine bakarsak bu pastanın bölüşümü şöyle olmuş:
Reklam gelirleri, 2011 yılında yüzde 20 oranında artmış ve 4 milyar 320 milyon TL olarak gerçekleşmiş. Yatırımların yüzde 56.66’sını televizyon, yüzde 24.25’ini basın, yüzde 7.97’sini internet, yüzde 7.09’unu Açıkhava, yüzde 2.80’ini radyo, yüzde 1.23’ünü sinema reklamları oluşturmuş.
Gördüğünüz gibi en büyük pay televizyonun olmuş. Ama bu savaş giderek internet medyasına doğru kayacak görünüyor. Türkiye’de internet kullanıcıları sayısındaki artış bu yorumu yapmamızın nedeni. İşte esas noktaya geldik. Buraya bir mim koyalım. Bu konuda karar yetkisi kimin olacak? Bildiğim kadarıyla Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın hazırladığı bir taslak Bakanlar Kurulu`nun önünde gündeminde... Yazımın başlığında ‘’KİM TIKLIYOR?’’ demem ondan. Büyük medya mı yoksa Yerel Medya mı korunacak? Görünüşte yüzde 8’lik gibi küçük bir pay görünüyor ama gelecek günler bu payın büyümesine izin verilip verilmeyeceği ile ilgili.
Sayın Ayrınc’a bir öneride bulunmak istiyorum:
Bu tasarıyı oldu bittiğe getirmeyin. Bu işi TİAK gibi ya da AGB gibi kuruluşlara bırakmayın. Anadolu medyası ile internet medyasının bütün temsilcilerinin katılacağı bir şurada bu tasarıyı tartışmaya açın. Göreceksiniz çok ilginç sonuçlar çıkacak.
Bu sonuçların ışığında yeni bir yol ve yöntem bulunur.
İnternet medyasını ve Anadolu medyasını büyük balıklara yem etmeyin.
Her ne kadar 2003 yılında yapılan İletişim Şurası’nda varılan sonuçlar uygulanmadıysa da olsun, insanlar dertlerini anlatacak bir platform bulurlar.
Bu da bir dert kapısı olur!”YEHA
Yorumlar
Yorum Yap