Gözden kaçırmayın

Köylülerin su  kavgasına Valilik son noktayı koyduKöylülerin su kavgasına Valilik son noktayı koydu

Seminerde konuşan Av. Gönül Ar Güngör, kadına şiddetin önüne geçmek için toplum olarak her kesime büyük görevler düştüğünü söyledi.
 
Ülkü Ocakları Afyonkarahisar İl binasında gerçekleşen ‘Kadına Şiddette Hayır’ seminerine Asenalardan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Şeyma Koçer, TÜRKAV Kadın Kolları Başkanı Canan Gökçe ve Asena birimi katıldı. Av. Gönül Ar Güngör tarafından verilen seminer saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.
 
Koçer, “Kadına şiddet sessiz kalındıkça kanayan yara olmaya devam edecek”
Seminerin açılış konuşmasını yapan Ülkü Ocakları Asenalardan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Şeyma Koçer, “Dünya çapında yaygınlaşan ve tüm toplumları derinden etkileyen bir konu haline gelen kadına şiddet, özellikle son yıllarda ülkemizde de sıklıkla gündem olmaktadır” dedi. Koçer, “Biz kadınlar dünyanın her yerinde her yeni güne biraz daha eksilerek başlıyoruz.
 
Kadınlar sadece hayır dediği için, kimileri boşanmak istedikleri için, kimileri ise kıskançlık nedenleri ile yaşamlarına son verilen kadınlar, bir insanın yaşamına son verilmesinin hiçbir nedeni olamaz ve olmamalıdır. Kadına yönelik şiddeti sadece fiziksel olarak ele alamayız. Kadına yönelik şiddet fiziksel, psikolojik ve cinsel olarak üç ana dalda birleşen her türlü şiddet suçtur. Ve bu şiddet bizlerin sadece sosyal medyada gündeme getirmesi ile son bulmayacak ve sessiz kalındıkça kanayan yara olmaya devam edecektir. Peki kadın neydi? Kadın anaydı, kadın sevdaydı, kadın aştı, kadın topraktı.
 
Kadın eşinin esbabını giyip cepheye çıkandı. Kadın veda hutbesinde de Peygamber efendimizin söylemi ile Allah’ın emaneti idi. Hiçbir kadının hayalleri, umutları, gelecekleri hatta ve hatta çocuklarının gözlerinin önünde öldürülen annelerin ve buna maruz kalan o küçük çocuklarının gelecekleri iki kelime ile sonlandırıldı. Neden çünkü o kadındı çünkü o savunmasızdı peki hangisi bunları hak etti? Sus gülme sen kadınsın, açık giyinme dikkat çekersin, gece gezme sen kadınsın söylemleri ile büyüttük kız çocuklarımızı peki erkek evlatlarımızı nasıl büyüttük? Erkektir yapar dedik evet erkekti yaptı“ dedi.
 
Güngör, “Toplum olarak her kesime büyük görevler düşüyor”
 
‘Kadına Şiddette Hayır’ konulu seminerde konuşan Av. Gönül Ar Güngör, “Ne yazık ki gün geçmiyor ki ülkemizde ve dünyada kadına yönelik şiddet ve cinayet haberi duymayalım. Biz hukukçuların sürekli şahit olduğu kamuoyunun ise medyaya yansıyan şekliyle vakıf olduğu birçok üzücü, vahim, kelimelerin tezahür edemeyeceği vakalar karşımıza çıkmakta. Kadına karşı şiddet aile içi şiddette en çok görülen vakadır. Söz konusu şiddet herkesin daha çok vakıf olduğu fiziksel şiddet olabileceği gibi ekonomik, psikolojik ve cinsel şiddet olarak da karşımızı çıkmaktadır. Bunun arkasında da en çok sosyal ve toplumsal nedenler geliyor.
 
Çözüm noktasında ne yasa koyucu, ne adli makamlar, ne kolluk tek başına mücadele için yeterli değil. Toplum olarak topyekün eğitim kurumlarından aileye, resmi kurumlardan sivil toplum kuruluşlarına, yasa koyucudan adli makamlara, medyaya kadar her kesime büyük görevler düşmektedir. Eğitim olmazsa olmazımız. Şiddetin en büyük insan hakkı ihlali olduğunun bilinmesi ve bunun anlatılması olmazsa olmazımız. Kadına karşı şiddetin yalnızca ona fiziki şiddet uygulamak değil, aynı zamanda sözle, davranışla, iş hayatında ya da sosyal hayatta yapılan her türlü ayrımcılık ve benzeri davranışların da şiddetin bir boyutu olduğu bilinci, eğitimle sağlanmalıdır. Adli makamların yine etkin hızlı şekilde davaları vakaları incelemesi caydırıcı kararlar vermesi olmazsa olmazımız.
 
Özellikle kadın cinayetlerinde takdiri indirim sebeplerinin çok iyi düşünülmesi değerlendirilmesi gerekmekte kamu vicdanını ve cezanın caydırıcılık özelliğini de yaralamamalıdır. Ceza ve infaz kanunlarının amacı suça karışan kişiyi ıslah etmekle birlikte kişilerin suç işlemesini de “caydırıcı” hale getirmektir. Oysa mevcut yasalarımız göz önüne alındığında olumlu adımlar atılmasın rağmen kadına karşı şiddette maalesef ceza kanunlarımız yeterince caydırıcı özelliğe sahip değildir. Kanun koyucunun gerekli yasal düzenlemeleri yapması gerektiği de olmazsa olmazımız” diye konuştu. Panel sonrası Başkan Koçer, Güngör’e plaket takdim etti. Panel öğrencilerin drama gösteri ile sona erdi.