Gözden kaçırmayın
Biriken su yeni bir depremin habercisi mi ?“23 Nisan da Öğrenciler Kocatepe’ye çıkması lazımdı
23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığını anımsatan Gazeteci İsmail Akar, “Tüm milletimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum. 23 Nisan tarihi milletimiz açısından çok önemlidir. Dönemin küresel güçlerinin paylaşmayı düşündükleri bir imparatorluktan doğacak olan yeni Türk devletinin müjdesi bundan 102 yıl önce TBMM’nin kuruluşu ile tüm dünyaya ilan edilmiştir. Meclisimizin açılışı ile üç yıl sonra kurulacak olan Cumhuriyetimizin temelleri atılmıştır. Bu önemli gün Ulu Önder Atatürk tarafından çocuklara bayram olarak armağan edilmiştir. Özellikle ilçe ve köylerdeki öğrenciler Kocatepe’yi mutlaka ziyaret etmeliler diye düşünüyorum. Çanakalleye 2020 öğrenci götüren MEB ve Belediye 23 Nisan’ı es geçmesi iyi olmadı. Aslında Kocatepe’yi görmeyen öğrenci kalmamalı” diye konuştu.
“İlk dönem vekillerimizi rahmet ve minnetle anıyorum”
23 Nisan’ın 102.yıldönümünün tüm milletimize kutlu olmasını dileyerek sözlerine başlayan Gazeteci Ahmet Tunca, “Bize bugünleri sağlayan Atatürk’e ne kadar teşekkür etsek azdır. Demokrasinin temellerinin atıldığı ve ulusumuzun bağımsız yaşama iradesinin tüm dünyaya ilan edildiği 23 Nisan 1920 ülkemiz için dönüm noktası bir tarihtir. Ulu Önderin 19 Mayıs 1919’da kurtuluş mücadelesini başlatmasının ardından ilk meclis seçimlerle açılmıştır. Burada seçimlerle açılması son derece önemlidir. Atatürk, ilk meclise illerden şu isimler vekil olarak gelsin dedi zannediliyor. Oysa tüm illerde ileri gelenler bir araya gelip, Ankara’da kurulacak olan Meclis’te ilimizi kimler temsil edebilir diye isimler tespit ederek seçim yapmışlardır. 11 Nisan 1920’de ilk seçimler yapılmıştır. İlk dönem vekillerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“TBMM dünya tarihinin gelmiş geçmiş en şanlı, en kahraman meclisidir”
23 Nisan’ın tarihimiz açısından çok önemli olduğunu söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Bana göre en önemlisi 23 Nisan’dır. Çünkü 23 Nisan’da milli irade tecelli etmiş ve Kurtuluş Savaşı’nı yöneten Gazi Meclis oluşmuştur. Bu son derece önemlidir. O günün şartlarında tahta sıralarda çalışan, hanlarda yatan ilk dönem vekillerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum. Bu isimler çok zor şartlar içerisinde görev yapmışlardır. Dünya tarihinde bunun bir örneği yoktur. Dünyada İstiklal savaşı yürüten meclis yoktur. Bu sadece gazi meclisimize has bir durumdur. Bu yüzden TBMM dünya tarihinin gelmiş geçmiş en şanlı, en kahraman meclisidir. Mustafa Kemal 23 Nisan’ı çocuklara armağan ederek, bu tarihin kıymetini bilmelerini ve gururunu taşımalarını istemiştir” diye görüşlerini açıkladı.
“23 Nisan 1920 tarihi Meclisimizin açılması açısından çok önemlidir”
Herkesin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayan Gazeteci Polat Yılmaz, “23 Nisan 1920 tarihi Meclisimizin açılması açısından çok önemlidir. Yunanlılar İzmir’e girdiğinde Rum azınlık ve bir kısım işbirlikçiler çok sevinmişti. Sevr Anlaşması uygulanacak diye düşünüyorlardı. Ama böyle olmadı. Atatürk ve arkadaşları düşmanı denize döktüler ve ardından Lozan Anlaşması imzalandı. 23 Nisan, bağımsızlığa giden yolda bir başlangıçtır. Ayrıca yarınlarımız olan çocuklarımızı iyi eğitmeliyiz” diye konuştu.
Hacı Hakkı Özsoy Anıldı
Programda ayrıca vefat eden Gazeteci Hacı Hakkı Özsoy anıldı. Son konu olarak bayram dolayısıyla emeklilere verilecek olan 1.100 TL’lik bayram ikramiyelerinin yetersiz olduğu ve emeklilerin gelirlerine göre arttırılması gerektiği vurgulandı.
Yorumlar
Yorum Yap