Gözden kaçırmayın

Dikkat 31/12/2024 tarihinde yürürlüğe girecekDikkat 31/12/2024 tarihinde yürürlüğe girecek

Afyonkarahisar Valiliği himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından Mevlevi Mukabelesi ve Mesnevi dersi gerçekleştirildi.
 
Mevlevi Camiinde Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tasavvuf, İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu tarafından gerçekleştirilen etkinlikte Postnişin Mehmet Fatih Çıtlak tarafından Mesnevi dersi verilirken ardından Mevlevi mukabelesi (Mevlevî Âyîn-i Şerîfi) gerçekleştirildi.
 
Mevleviliğin Anadolu’ya ve Dünyaya yayıldığı, Mevleviliğin beşiği kabul edilen şehir Afyonkarahisar, Mesnevi dersi ve Mevlevî Âyîn-i Şerîfi törenine ev sahipliği yaptı.
 
Mevlevilik nedir ?
 
Mevlana’nın temel öğretisi hümanizmdir ve hayat boyu en önemli olan şey ‘insanca hareket etme’ halidir. Miras bıraktığı tüm eserlerinde insanı sevmenin tüm evreni sevmekle eş değer olduğunu söyler. Mevlana’nın yaşamının ardından ilmini yaymak amacıyla ortaya çıkan Mevlevilik de insan odaklı bir bakış açısına sahiptir ve hoşgörüye, güzele odaklıdır; affetmenin önemini vurgular. Diğer yandan İslam felsefesi olarak gösterilen tasavvufta Mevleviliğin büyük bir payı bulunur.
 
Afyonkarahisar’da bulunan ve Anadolu’da kurulan ilk Mevlevihanelerden olan Sultan Divani Mevlevihanesi’nin kuruluşu 13. Yüzyıla kadar dayanır. Mevlevihane özellikle 16. Yüzyılda Mevlana Celalettin Rumi’den sonra ikinci pir olarak kabul edilen torunu Divani Mehmet Çelebi’nin mezarı burada olduğundan Mevlevilerce Konya Mevlevi Dergâhından sonra en önemi Mevlevihane kabul edilmektedir.   
 
Mevlevi Mukabelesi ve Mesnevi dersi etkinliği kapsamında Postnişin Mehmet Fatih Çıtak Mevleviliğin geçmişten günümüze kat ettiği mesafeyi, Mevleviliğin anlamını ve özünde neler olduğunu anlatan ders verdi.
 
Konya’yı Besleyen Mutfak Afyon Olmuştur
 
Mevlevilik, mesnevi okumaları ve insan terbiyesi denildiğinde Afyonkarahisar’ın öne çıktığını söyleyen Çıtak: “Afyonkarahisar çok önemli. Hatta Mevlevilik medeniyeti ile alakalı bu işi canlandıralım, bir güzel başlatalım diye Konya’ya müracaat edildiğinde Konya’yı besleyen mutfak sadece gastronomi olarak değil insan olarak mutfak, bu işin matbahı Afyon olmuştur. Bilfiil Afyonkarahisar’dan giden dervişler, semazenler Konya ocağının tütmesine vesile olmuşlardır. Mevlevi geleneğinde de Afyon, hiyerarşik olarak neredeyse İstanbul’dan önce gelir. İstanbul bu medeniyetin şaşalı duruşu açısından çok önemlidir. Fakat kendi içerisindeki hiyerarşiye baktığımızda Konya asitanedir. Afyon o asitaneyi besleyen, o asitanenin postnişinin yetiştiği yerdir” dedi.
 
Ardından Mevlevîlik tarikatında ana merasim kabul edilen  ''Mevlevî Âyîn-i Şerîfi” veya “Mevlevî Mukâbelesi” de denilen sema gösterisi sunuldu.
 
Etkinliğe Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Osman Alp, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayp Özdemir ve çok sayıda vatandaş katıldı.