Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İnaz Bölgesi`nde imara açılan ve altyapısı tamamlanan 30 metre genişliğindeki yaklaşık 2,5 kilometrelik yolda incelemelerde bulundu.
Basın mensuplarını çalışmalar hakkında bilgilendiren Burhanettin Çoban, bölgedeki yol çalışmasının, Afyonkarahisar Belediyesinin tarihinde en zor coğrafyada, en büyük çaplı çalışmalardan bir tanesi olduğunu vurgulayarak, ``Afyonkarahisar Belediyesinin tarihinde buradaki kadar zor bir yol yapılmadı`` dedi.
Bölgede şu ana kadar, genişliği 25-30 metre arasında olan 2,5 kilometreye yakın yolun altyapısının tamamlandığını ifade eden Çoban, "Geçmişte, Afyonkarahisar Belediyesinin böyle zor coğrafyada, bırakın 25-30 metre genişliğinde 2,5 kilometre yol yapmasını, bunun yarısını bile yaptığını göremezsiniz. Ama biz, bunun ilkini Hıdırlık yolunda başarmıştık, şimdi de burada başarıyoruz. Biz başardık diyorum, çünkü bizim farklılığımız var. Birincisi, çok ciddi iş makinesi yatırımı yaptık ve güçlü makineler satın alarak işlerimizi büyük ölçüde kolaylaştırdık. İkinci ise Cenab-ı Allah, bizlere çok büyük yardım ediyor" dedi.
Çalışmalar sırasında karşılaşılan, şaşırtıcı ve bir o kadar da memnun edici bir gerçeği de basın mensuplarıyla paylaşan Başkan Çoban, şunları kaydetti:
"Şu ana kadar yapılan yollar için 500 bin ton alt temel malzemesi kullandık. Şehir içi yollarda kullandığımız alt temel malzemesinin tonunu nakliye ve KDV dahil 8 ila 10 lira arasında aldığımızı hesap ederseniz, sadece alt temel malzemesi için 5 milyon TL harcama yapmamız gerekiyordu. Ancak Cenab-ı Allah yüzümüze güldü. Şöyle ki, bu bölgedeki yatırımcılardan Ali Acar Bey, kendi oteli için çalışmaya başladığı zaman, kendi iş makineleri ile kırdığı tümseklerden çıkan malzemenin en güzel alt temel malzemesi olduğu ve çok güzel sıkıştığı ortaya çıktı. Bu durum bizim için bulunmaz bir fırsat ve avantaj oldu. Dolayısıyla sadece kendi operatör paramızı ve iş makinelerimizin mazot bedelini ödeyerek, Ali Acar Bey`in kendi iş makineleri ile kırdığı hafriyatı yine onun yükleyicisi ile kamyonlarımız yükledik, dozerimizle düzeltip yollarda kullandık."
Başkan Çoban, sadece beton istinat duvarları için 300 bin TL harcama yaptıklarını, şu ana kadar ödedikleri mazot bedelinin ise 500 bin TL olduğunu belirterek, operatör giderleri, yedek parça ve diğer görünmez giderler dâhil toplam 1 milyon TL harcadıklarını söyledi. Çoban, şöyle devam etti:
``Sadece hafriyatına 5 milyon gidecek yol imalatını, 1 milyon TL harcayarak, neredeyse asfalta hazır hale getirdik. Bu noktada kendi iş makinesiyle kırdığı hafriyatı, yine kendi iş makinesi ile araçlarımıza yükleyen Ali Acar Bey`e teşekkür ediyorum. Onun sayesinde biz tam 4 milyon TL`lik masraftan kurtulduk. Ancak burada açacağımız yol uzunluğu 10 kilometre civarında. Bu bölgede arsa sahibi olan daha 3 yatırımcımız daha var. İkisi proje aşamasında, biri de havalimanının açılmasını bekliyor. İnşallah onlarla da benzer bir çalışma içerisine girerek, destek isteyerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz.``
Şu ana kadar yapılan çalışmalarla İnaz Bölgesi`nin ana girişinin yollarının açıldığını kaydeden Başkan Çoban, bu yoldan deprem konutlarının ve bölgedeki tüm yatırımcıların faydalanacağını söyledi. Başkan Çoban, "Bu çalışmadaki en büyük kazancımız, buranın malzemesinin yollar için en güzel alt temel malzemesi olması ve çok güzel sıkışmasıdır. Bu durum, masraflarımızı yüzde 20`ye düşürdü. Bizim için bu çok büyük avantaj oldu. Ayrıca, Afyonkarahisar Belediyesinin tarihinde daha önce böyle bir yol çalışması yapılmadı."
Kendisinin de destek verdiği çalışmanın devlet-millet işbirliğinin bir örneği olduğunu belirten İşadamı Ali Acar da, incelemeler sırasında bazı değerlendirmelerde bulundu.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban`ın Afyonkarahisar`a yatırım yapılması ve daha çok insana istihdam sağlanması düşüncesiyle yatırımcılara karşı pozitif bir yaklaşım sergilediğini belirten Ali Acar, "Belediye Başkanımızın bu düşüncesini görünce, buradaki arsayı alırken, bizden sonra arsa almak isteyenlere örnek olsun diye elimizden geldiği kadar yüksek fiyat vermeye çalıştık” dedi. Acar, şunları kaydetti:
“Bu yaptığımız yol çalışmasıyla devlet- millet işbirliğini göstermiş olduk. Eğer biz işadamları olarak, her şeyi devletten beklersek ne işe yararız. Biz bu ülkede yaşıyorsak, bu topraklarda dünyaya gelmişsek bu topraklara borcumuz var diye düşünüyorum. Yatırım yaparak ve istihdam sağlayarak bu borcu ödeyebiliriz. Neticede, yapılan bu işbirliği sayesinde, sadece alt temel malzemesi 5 milyon TL`ye mal olacak olan iş 1 milyon TL`ye yapıldı."
Yorumlar
Yorum Yap