Gözden kaçırmayın

Şehide saygı Teröre lanet basın açıklaması yapılacakŞehide saygı Teröre lanet basın açıklaması yapılacak

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yörük, "Piyasanın sağlıklı kesilmiş et ihtiyacı alarm vermeye başlamıştır" dedi.
Yörük, son dönemler de sıkılaşan denetimlerin kasap esnafına zarar verdiğini iddia ederek, şöyle dedi:
"Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından son günlerde yapılan denetim adı altındaki esnafı zor durumda bırakan uygulamalar hedefinden iyice saparak Merdiven altı tabir edilen kayıt dışı hayvan sevki, Et nakli, hijyenik olmayan et üretimine üreticiyi itmektedir. Birbiri ardına getirilen uygulamalar sonucu bugün gelinen noktada Afyonkarahisar’daki Mezbahalara Hayvan Akışı yavaşlamış piyasanın sağlıklı kesilmiş et ihtiyacı alarm vermeye başlamıştır."
Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğünün uygulamaları yaparken niyeti Kasap Esnafını zor durumda bırakmak olmadığını belirten Yörük, "Amaç kayıtsız kesimi özendirmek değildir, ancak oluşan fiili durumda Kayıt dışı kesim başlamış, mezbahalarda kesim adedi düşmüştür. Hiçbir hazırlık yapılmadan herhangi bir eğitim çalışması olmadan, altyapısız yapılan bu tür çalışmalar hedefledikleri tablo bir yana tamamen kontrolsüz kesim ve et nakline sebep olmaktadır.
Yine bir önemli noktada 32 tane Kesimhanesiyle Türkiye’nin önemli Et ve Et Ürünleri Merkezlerinde başı çeken Afyonkarahisar`da başka hiçbir sınır komşusu ilde görülmedik bir şekilde yeni uygulamalar getirilmektedir" dedi.
Yörük şunları kaydetti:"Vatandaş Kesim yapmak üzere yüzlerce kilometre yolu gitmek ve usulsüz kesim yapmak zorunda bırakılmaktadır, meselenin kontrol altına alınabileceği en temel hayvan çıkış yeri olan hayvan pazarı ise denetimsiz bırakılarak pasaportsuz veya sağlık raporsuz hayvanların Afyonkarahisar’a girmesine neden olunmaktadır.
Hâlbuki Afyonkarahisar Kasap Esnafı olarak şu andaki kapasitenin birkaç katını kesebilme gücü elimizde bulunmaktadır, öyleyse neden ilimizin bu zenginliği dışarı kaçırılmaktadır? Öncelikle sorunların başladığı bu Pazar yerini kontrol altına alırsak işletmeler zaten sürece uygun hareket etme olanağı bulacaktır, ama işletmelerin denetimini yapan irade nedense pazarı başıboş bırakıp adeta bindiği dalı kesmektedir. Hayvan Yetiştiriciliği, Kesim, Et Üretimi ve bunların kontrolü bir masanın dört ayağı gibidir, bu işlemlerin her biri kontrole muhtaç ve toplumun bütün kesimlerinin faydalandığı hizmetlerdir. Bu masanın dört ayağı birden çalıştırılmadıkça bindirilen yükü taşıyamaz."
Yörük Konuyla ilgili çözüm önerilerini ise "Denetim Yükünün İşletmelerden sorunun kaynağı olan pazarlara ve üreticilere kaydırılması. Yeni getirilen her uygulamanın bir eğitim çalışmasının, tanıtımının ve uygulama öncesi hazırlık süresinin belirlenmesi. Şu anda uygulanmakta olan yeniliklerin gözden geçirilmesi.
Modernizasyon sürecindeki Mezbaha ve İşletmelerin bu süreç göz önüne alınarak denetlenmesi ve sürece uygun yeni uygulamaların getirilmesi" olarak sıraladı.