Gözden kaçırmayın

500 TL banknot ve 10 TL madeni para çıkacak mı ?500 TL banknot ve 10 TL madeni para çıkacak mı ?

“Arabası çok olan şehir Afyonkarahisar” başlığımız sonuna kadar doğru.
Ege Bölgesi içinde Büyükşehirler hariç ve komşu iller bazında motorlu araç sayısı en fazla olan şehir kesinlikle Afyonkarahisar.
Hazırsanız eğer Afyonkarahisar verilerini hep birlikte göz atarak kavrama yapmaya başlayalım.
İlimizin tümünde yani Merkez, İlçeler, Kasabalar ve Köylerinde 2023 yılı sonu itibarıyla toplam kayıtlı 369 Bin 687 adet Motorlu Kara Taşıtı bulunuyor.
Bu sayının 102 Bin 411 adetini binek yani şahsi otomobiller oluştururken, 267 Bin 276 adetini diğer minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, tır, traktör ve iş makineleri gibi diğer araçlar oluşturuyor.
Mesela sadece 2023 yılında bir önceki yıl olan 2022 yılına göre toplam 25 Bin 480 adet Motorlu Kara Taşıtının, Afyonkarahisar genel trafik sistemine dâhil olduğunu ve İl Genelinde en büyük rekorun 2023 yılında kırıldığını bilgilerinize sunmak istiyorum.
Araç kayıt rakamları incelendiğinde, 2023 yılında İlimiz de inanılmaz bir rekorun kırıldığını TÜİK Verileri dedoğruluyor.
2022 yılında, İl Trafik sistemine dâhil olan yeni araç sayısının toplamının 11 Bin 662 adet olarak kayıtlara geçtiğini belirtirsek, 2023 yılında, 25 Bin 480 adet araç ile İlimiz de kırılan rekorun seviyesini daha net anlayacağınızı düşünüyorum.
TÜİK verilerinde bu sayıların sıfır araç mıyada ikinci el araçlar olduğu bilgileri yer almıyor.
Yıllık bazda il genelinde trafiğe yeni dâhil olan araç sayısı kümülatifolarak belirtiliyor.
Sizlere daha ilginç bir bilgi vermek istiyorum.
2013 ve 2023 yılları arasında geçen 10 yıllık sürede İl Genelinde toplam kaç aracın İlimiz de trafiğe dâhil olduğunu biliyor musunuz?
Sıkı durun söylüyorum.
Toplam 124 Bin 049 adet.
Bu rakamın 35 Bin 024 tanesi sadece binek araçlardan oluşmuş.
Bugün itibarıyla, İlimiz genel nüfusu TÜİK sisteminde 2023 yılı itibarıyla 751 Bin 344 kişi olarak belirtiliyor.
Yani istatiksel bazda, Afyonkarahisar’da 2.3 kişiye bir araç düşüyor.
İl Genel nüfusunu, İl Merkezi ve Taşraya göre simülasyon yaptığımızda, İl Yüzölçümü ve nüfusu oranında her 100 motorlu araçtan 43.2 tanesinin İl Merkezine düştüğünü matematiksel olarak tahmin edebilir yada öngörebiliriz.
Asıl toplumsal ve ekonomisel gerçek şudur.
Yukarıda ki resmi veriler, Afyonkarahisar’ın motorlu araç alımında ciddi bir yükseliş içinde olduğunun göstergesidir.
Bu noktada, Ambaryolu’nda karşılıklı kaldırımlardan biraz alıp asfalta eklemek ve ortadan refüjle ayırmak İl İdarecilerinin de çok iyi bildiği gibi kalıcı değil geçici süspansiyon çözümlerdir.
İlimiz Merkezinde araç sayısının korkunç artış piki yaptığı şu nokta da en fazla 3 yıl sonra Ambaryolundaki kaldırımları asfalta dâhil etsekte yetmeyecektir.
Peki çözüm nedir; Bana göre çözüm, gelişmiş AB Ülkeleri, Abd ve Körfez Ülkelerinde olduğu gibi Ana Şehir Merkezi ve trafiğin aktığı lokomotif arterlerde belli bir kısa süreden sonra, yüksek ücretli cadde üstü otopark sistemine geçiş ve bununla birlikte toplu taşımanın özendirilmesi noktasında bir kültürün oluşumuna imkan sağlamaktır.
Bugün Ambaryolu, Kurtuluş Caddesi, Yeşilyol, Ordu Bulvarı ve Gazlıgöl Caddesinde 3 gidiş, 3 gelişli ve birer emniyet şeritli bulvar yapamayacağımıza göre mevcut olandan bize en yararlı olacak nokta en hızlı akan trafiği oluşturmak fikrinde atılacak otopark ve toplu ulaşımla ilgili atılacak adımlardır.
Bana katılırsınız, katılmazsınız, kızarsınız, kızmazsınız bilemem ben bir Gazeteci olarak kendi düşüncemi Basın Kanunun bana vermiş olduğu nitelikte dile getirdim.
Kaynak: Murat Akarçay