Gözden kaçırmayın
Biriken su yeni bir depremin habercisi mi ?Bu endişe, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Hüseyin Erkan’ın, birkaç gün önce whatsapp ihbar hattımıza ulaştırdığı kahverengi kokarca böceği fotoğrafıyla başladı
Afyon merkezde bu böceğin görünme sıklığı ve gönderilen fotoğrafların sayısı arttıkça kaygılarımız derinleşti. Umarız yanılırız, ancak dikkate alınması gereken ciddi bir riskten bahsediyoruz.
Kahverengi kokarca, 2017 yılında ortaya çıkmış ve Karadeniz bölgesinde ciddi zararlara yol açmıştır. İlk olarak Ordu ve Giresun’da görülen bu zararlının, son yıllarda tüm Doğu Karadeniz’in fındık ve çay bahçeleri için bir tehdit haline geldiği gözlemlenmiştir.
Yetkililerin durumu tespit etme çabalarının yetersiz kaldığını düşünüyoruz; bahçelerinde bu böceğin fındık üretimini %25 oranında düşürdüğünü ve mahsul kalitesini %50 azalttığını söyleyebiliriz. Uygulanan zirai ilaçlar ve yaban arısı gibi canlıların doğaya salınması, bu sorunun üstesinden gelmekte yetersiz kalıyor. Bu yıl, kahverengi kokarca ciddi bir felaket halini almış durumda.
Kahverengi kokarca, halk arasında “osuruk böceği” olarak bilinen yeşil renkteki böceğe benzese de, çok daha hızlı üreyen ve insanla temas ettiğinde deride geniş yara izlerine neden olabilen bir varyasyondur. Fındık ağaçlarının tüm dallarını kaplayabilecek kadar yayılabilme yeteneğine sahiptir.
Flora ve fauna uzmanı olmasak da, bu böceğin Karadeniz bölgesinde tehdid olarak biliniyor. Afyonkarahisar’da da ciddi bir risk oluşturabileceğinden endişemiz artıyor. Yetkililerden konunun araştırılmasını ivedikle bekliyoruz Afyon Time
Yorumlar
Yorum Yap