Gözden kaçırmayın
Berberler ve Kuaförler Odasından önemli projeZafer Kalkınma Ajansının 2014-2023 yılları arasına ait Bölge Planı Bilgilendirme Toplantısı Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun başkanlığında yapıldı.
Toplantıya Zafer kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun yanı sıra, Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Conkar, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz, Ajansın Planlama ve AR-GE Bölüm Başkanı İskender Cem Leblebici, Planlama ve AR-GE Uzmanı Yakup Peker ile Zafer Kalkınma Ajansı Afyonkarahisar Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İbrahim Tuğrul Çınar katıldılar.
Toplantının açılışında söz alan Vali İrfan Balkanlıoğlu; ‘’Kalkınma Ajansları Türkiye’de sorumlu oldukları illerin kalkınma dinamikleri üzerine kurulmuşlardır. Yani bölgesel ve iller arası gelişmişlik farkları var, ama hepimiz aynı vatan toprakları üzerinde olduğumuzdan Türkiye kaynaklarından eşit olarak faydalanmak zorundayız. Devletinde bölgeler arası bu gelişmişlik farkını kaldırmak, kalkınmayı homojen bir şekilde ülke geneline yaymak için bazı tedbirleri alma çalışmaları var.
Ajanslarda bu işin figürlerinden birisi. Dünyanın da birçok yerinde bu tür tedbirlere rastlamakta mümkündür. Az gelişmiş bölgelerden daha az vergi alarak, o bölgeye yatırım yapacak iş adamlarına bazı teşvikler sağlayarak arazinin bedelsiz veya cüzi miktarda müteşebbislere verilmesi gibi, elektrik, vergi ve sigorta teşvikleri yapılmaktadır. Bu şekilde uygulamalar yapılıyor ki yatırımlar bir bölgede birikmesin, çevre şartlarının anormal şekilde seyretmesin ve orantısız bir büyüme olmasın diye.
Bunu yaparken de her bölgeye ve her türlü yatırımı teşvik etmektense o bölgenin o yatırımın avantajlı durumu da göz önüne alınıyor. Mesela Afyonkarahisar’da Termal Turizm, mermer, tarım ve hayvancılık ön planda bunlar teşvik edilebilir. İşte bölgesel kalkınmada Kalkınma Ajansları ön plana çıkacak ve ülkenin kalkınma planlarında bölgesel kalkınma ajansların kabul ettikleri materyaller, sunular ve yöredeki akil insanlar görüşleriyle hazırlanan planlar ülkenin genel kalkınma planlanmasında dikkate alınacaktır.
Bundan sonra bölgemizde yatırım yapmak isteyen yatırımcılar bizim kalkınma ajanslarının uygun görmesi halinde yatırım yapma durumunda olacaklardır. Bu konuda kalkınma ajansımızın yönetim kurulu üyelerinden ATSO Yönetim Kurulu Başkanımız ve Rektör Yardımcımız buradadır. Bence Ajanslarımızın yönetim kuruluna Üniversitelerinde katılması gerekiyor. İnşallah bu durum ileride gerçekleşecektir. Bazı başarılı kalkınma ajansları gördük bunların çalışmalarında Üniversitelerle iş birliği yapılmaktadır. İstişare toplantısının yararlı olacağına inancım sonsuzdur.’’ dedi.
Toplantıda daha sonra Planlama ve AR-GE Bölüm Başkanı İskender Cem Leblebici tarafından içerisinde Bölge Planı Kavramı, Tamamlanan Çalışmalar, 2023 Vizyonu/Planlama Yaklaşımı,Plan Sistematiği, Mekansal dağılım, Afyonkarahisar’a Genel Bakış, Bölgesel Politikalar ve Gerçekleştirilecek Çalışmalar başlıkları ile yer alan konuların yer aldığı İlimizle ilgili bir sunum gerçekleştirildi. Sunum sonrasında karşılıklı görüşlerin açıklanmasıyla toplantı sona erdi.
Yorumlar
Yorum Yap