Gözden kaçırmayın

Zafer kartını alan vatandaşlar kullanamıyorZafer kartını alan vatandaşlar kullanamıyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Kamu, Üniversite, Sanayi İşbirliği Toplantısı’nın 10.`su Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun katılımıyla Manisa`da yapıldı.
Ege Bölgesi’ni kapsayan "2023’e 10 Kala Ar-Ge ve Yenilikte Afyonkarahisar, Manisa, Kütahya, Uşak’’ konulu toplantı, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden, Manisa Vali Yardımcısı Sıtkı Zehin, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, Manisa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Sait Türek, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun, çok sayıda akademisyen ve işadamı katıldı.
Toplantıda panelist olarak CBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Manisa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, Kütahya Seramik Porselen Turizm Başkanı Erkan Güral, Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş Ar-Ge Genel Müdürü Murat Sarpel yer aldı. Gelen misafirlere `Ar-Ge ve Yenilikte Türkiye` konulu kısa film izletildi. Toplantı gün boyunca devam etti. 
Toplantıda açılış konuşmalarını sırasıyla CBÜ Rektörü Prof. Dr. Pakdemirli, Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun’dan sonra kürsüye gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, 2023 hedeflerinin olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Türkiye ölçeğine baktığımızda önemli gerçekleştirmiş olduğumuz evrelerden bir tanesi kentsel dönüşümde TOKİ aracılığı ile bir noktaya geldik. Ar-Ge ve yenilik diye ifade ettiğimizde ve bunu götürüp 500 milyar dolar ihracat rakamına bağladığımızda bunun olmazsa olmazı ortanın üstünde yüksek teknolojik üründür. Bu olmazsa olmazı gerçekleştirmek için ekonomik dönüşümün olması gerekiyor. 
Bizi ilgilendiren bir husus var. Bizi ilgilendiren hususlar ise zihniyet dönüşümü, akademik dönüşüm, teknolojik ve sanayinin dönüşümüdür. Zihniyet dönüşümünü az önce ifade ettiler. Üniversite içersinden geldiğim için rahatça söylüyorum, üniversitenin gerçekten zihniyet olarak bir değişime ihtiyacı var. Geriye dönüp baktığımızda, rektör değimleri vardı. Üniversite artık kabuğunda olan bir üniversite değil. Üniversite şehir ile bütünle, sektör ile bütünle bir yapıdır. Sektöründe yüksek teknolojik ürünler dediğimiz bu üretimi gerçekleştirmek istiyorsa sektöründe bir dönüşüm geçirmesi gerekiyor. Bunun çözümü üniversitelerle beraber çalışmaktadır. Geriye dönüp baktığımızda Japonya bu dönüşümü gerçekleştiren ülkeler arasındadır. Almanya’ bu dönüşümü gerçekleştiren ülkelerdendir. Şuan da geldiği nokta ise dünya devlerinden bir tanesi konumundadır. 60’lı yıllarda Güney Kore ile yola çıktığımızda Güney Kore’nin ihracat kalemine baktığımızda bizim kalem ile onların aynı durumda gözüküyordu. Ama 80’li yıllarda Güney Kore yavaş yavaş bilişim teknolojilerini devreye koymaya başladı. Bakıyorsunuz Güney Kore ondan sonra sıçrama yapıp gitti. Bizim ihracat kalemlerimize baktığımızda şuanda 15- 20 yıl önceki durumda değiliz. Şuan da baktığımızda bizim metal sanayimiz 2. ve 3. sıralar yerleşmiş durumdadır. Yüksek teknolojik ürünleri gerçekleştirebilmek için ve ya sektörümüzün teknolojiyi kullandırmasını arttırmak için somut olarak firmalar ile üniversiteleri nasıl bir araya getirebiliriz diye bu gün onun tartışmasını yapacağız. Buradaki sonuçların hedefimizde bir köşe taşı olacağına inanıyor herkese saygılarımı sunuyorum.”