Gözden kaçırmayın

Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz

Tarihi boyunca şefkat ve hoşgörünün simgesi olan Darülaceze’de bugünlerde tatlı bir telaş yaşanıyor. Darülaceze sakinleri, Dyo ile yenilenip renklenecek yuvalarında ilk konuklarını ağırladı bile… Üstelik konuklar, boyama sürecini başlatarak etkinliğin ilk adımını attılar.
 
Darülaceze’yi yeni kuşaklara ve dünyaya tanıtmak amacıyla başlatılan Bab-ı Şefkat projesinin ilk adımı olan, “Darülaceze Renkleniyor” etkinliği Darülaceze Okmeydanı’nda gerçekleşti. T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın destek verdiği etkinlik için düzenlenen törene, T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları, Darülaceze Genel Müdürü Nevzat Bayhan, Yaşar Holding Boya Grubu Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Dyo Boya Fabrikaları Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Serdar Oran, proje ortakları Engram International ve Projepark’ın yöneticileri ile Darülaceze sakinleri katıldı.
 
Tören, Engram International Yönetim Kurulu Başkanı Figen Dilgin’in açılış konuşmasıyla başladı. Figen Dilgin, Darülaceze’de boyanın sadece renk değil, anı, özlem, sevgi, şefkat ve geçmişe duyulan özlem anlamına geldiğini belirterek Dyo’ya şükranlarını sunduklarını söyledi. Dilgin’in konuşmasının ardından Darülaceze Genel Müdürü Nevzat Bayhan, desteklerinden dolayı Yaşar Holding Boya Grubu Başkanı Ahmet Yiğitbaşı’na bir plaket verdi. Ahmet Yiğitbaşı ise konuşmasında, Darülaceze sakinlerinin yaşamına renk katmak, yaşadıkları mekânları yepyeni bir görünüme kavuşturmak ve onların mutluluklarına bir nebzede olsa katkıda bulunabilmek için Bab-ı Şefkat Kapısı’ndan girdiklerini ifade etti.
 
Bab-ı Şefkat Belgeseli’nin Yapımcılığını üstlenen Projepark Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Çelik de törende söz alarak belgesel ile ilgili bilgiler verdi. Çelik, “Darülaceze’nin kurucusu II. Abdülhamit, Darülaceze’yi kendi doğum günü ile aynı tarihte kurdu. Bu da kuruma verdiği önemin en büyük göstergesi. Yıllar sonra kendi torunu bile yaşamını Darülaceze’de sürdürdü. Bunun gibi sizi şaşırtacak, duygulandıracak çok etkileneceğinize inandığımız hayat hikayeleri bu belgesel ile karşınızda olacak.”
 
T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları da konuşmasında cami, sinagog ve kiliseden başlayarak Darülaceze’de aslına uygun restorasyon çalışmalarına da başlanacağının müjdesini verdi. Konuşmasından sonra Zahteroğullarına, T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin adına plaket takdim edildi.
 
Törenin ardından, konukların ve vatandaşların elbirliği ile başladığı boyama çalışmasına Darülaceze sakinleri de destek oldu. Darülaceze’nin tarihi bina konseptine uygun olarak seçilen yalın ve sade tonlara sahip Dyo renkleri ile tüm iç mekânlar boyanacak. Toplam 20 ton boyanın kullanılacağı Darülaceze Renkleniyor projesinde, duvarlar Dyo kartelasından Kartepe, Çisenti, Mine, Yalın, Buz Mavisi ile renklenecek.
 
1895 yılında Sultan II. Abdülhamit Han tarafından kurulan Darülaceze, 118 yıldan bu yana 30 bini çocuk olmak üzere 100 bin kişiye şefkat yuvası oldu. Halen 550’ye yakın sakini kucaklayan Darülaceze din, dil, ırk, cinsiyet ve mezhep farkı gözetmeksizin dünyada eşi benzeri olmayan bir hayır kurumu olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Toplam 27 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu olan Darülaceze bünyesinde, sakinlerin kaldığı 7 bina, poliklinik, çocuk kreşi, içinde kütüphanesi bulunan rehabilitasyon merkezi, fırın, mutfak, kesimhane, buzhane, çamaşırhane ve terzihane, matbaa, marangozhane, ayakkabı tamir atölyesi ve demirhane gibi birimler bulunuyor.