Gözden kaçırmayın

Hemen indir takip etHemen indir takip et

Eskişehir Emirdağ Kültür ve Sanat Derneği, Emirdağ`ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümü sebebiyle bir basın toplantısı yaptı. Bütün tarihi gerçekler ortada dururken, Emirdağ`ın Kurtuluş Günü olan 22 Eylül`ün, tekrar görkemli törenlerle kutlanması istendi.
Ege bölgesinde en önemli mücadelenin verildiği Emirdağ`da, Kurtuluş Günü`nün kutlanmamasının, Emirdağ halkına karşı işlenmiş bir haksızlık olduğunu kaydeten ESAB Başkanı Gazi Durusu şu açıklamayı yaptı: "Sakarya Savaşı`ından (23 Ağustos 1921-13 Eylül 1921) sonra bozulan Yunan ordusu, Afyonkarahisar iline geri çekilirken Sivrihisar, Emirdağ ve Bolvadin`i yakıp yıkarak Afyon`a çekildi.
Sivrihisar`ın kurtuluş günü 20 Eylül 1921, Emirdağ`ın 22 Eylül 1921, Bolvadin`in 24 Eylül 1921`dir.Sivrihisar ve Bolvadin kurtuluş günlerini kutlarken biz niçin adını dahi anmıyoruz. Kaldı ki; Afyonkarahisar ve Havalisinin İşgal ve Kurtuluş Tarihleri Harp Mıntıkaları, "Şehir ve Kasabaların İşgal ve Bombardıman Tarihleri" TC. Genelkurmay Başkanlığı Harp Tarihi Encümeni, adlı belgede; Emirdağ`ın Kurtuluş Tarihi açık olarak belirtilmiştir.
Aziziye 16 Ağustos 337 (1921) işgal tarihi, 22 Eylül 337 (1921) kurtuluş tarihi. Bundan başka 16 Ekim 1922 tarihli olup Karahisâr-ı Sâhip Mutasarrıfı Ali Rıza tarafından hazırlanan ve Ankara`ya gönderilen Yunan zulmünün raporunda `Yunanlılar son defa Karahisar Livası merkezini 12 Temmuz 38`de işgal etti ve kuvvetlerini Sandıklı, Çivril, Bolvadin ve Aziziye kazalarına yaydılar ve Sakarya Muharebesi neticesinde Bolvadin, Aziziye ve Sandıklı kazalarından çekilen ve merkez Liva köylerinden 115 ve Çivril`den 22 köyü, merkez Liva ve Çivril Kazası merkezini 27 Ağustos 1338 tarihine kadar işgal altında bulundurdular` demektedir. Gazi torunlarının hatıraları daha unutulmazken, Emirdağ halkının şeref günü karartılmamalıdır"dedi.