Gözden kaçırmayın

Öğrenciler tatbikata yoğun ilgi gösterdiÖğrenciler tatbikata yoğun ilgi gösterdi

Bakan Binali Yıldırım, Bakan Veysel Eroğlu, Vali İrfan Balkanlıoğlu ve diğer protokol üyelerinin katılımıyla `7 Bölgede 7 Şölen` isimli törenler kapsamında 6 bölgede gerçekleştirilen canlı bağlantılarla Ankara-Afyonkarahisar arası yüksek hızlı trenin (YHT) Afyonkarahisar kesimi ile diğer illerde temel atma ve açılış törenleri gerçekleştirdi. 
Törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Vali İrfan Balkanlıoğlu, Denizli Valisi Abdulkadir Demir, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Afyonkarahisar, Kütahya ve diğer illerin Milletvekilleri, İl Protokolü, her iki bakanlığın üst düzey yöneticileri ve Afyonkarahisar halkı katıldılar. 
Törende açılış konuşması yapan ve Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünce atılacak olan temeller ve açılışı yapılacak tesisler hakkında bilgiler veren TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’dan sonra söz alan Vali İrfan Balkanlıoğlu; ‘’dünyada sadece 7-8 ülkenin sahip olduğu yüksek hızlı trene bugün Afyonkarahisar’dan start verilecektir. Bu sayede bizde en kısa sürede Yüksek Hızlı Trenimize kavuşacağız.
Hızlı tren bir vilayeti her yönüyle ihya eden, geliştiren ve çağ atlattıran bir yatırımdır. Milyon dolarları bulan bu yatırım Afyonkarahisar’a sonsuz fayda sağlayacaktır. Bu yatırımın Afyonkarahisar’a kazandırılmasında emeği geçen herkese Afyonkarahisarlılar adına teşekkür ediyorum.’’dedi. 
"YOLLAR ROMA`YA DEĞİL AFYON`A ÇIKMAYA BAŞLADI"Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu konuşmasının başında, bugün Afyon, Ankara ve İzmir için muhteşem bir gün olduğunu kaydederek, Bakanlık olarak TCDD’nin kuruluş yıldönümüne dolayısı ile 157 bin fidan dikerek TCDD Ormanı oluşturacaklarını söyledi. Gerçekleştirilen törenler ile 7 bölgede muazzam yatırımlar yapıldığını ve destan yazıldığından bahseden Eroğlu,“Artık Türkiye’nin hızlı trenleri var. İnşallah yeni demiryolu ağı ile Türkiye ağ gibi örülecek.
Önceden Afyon’dan İstanbul’a giderken 5 saatlik yolları 12 saatte gittiğimizi unuttuk. 80 yılda 6 bin kilometre yol yapıldı, ama bizim hükümetimiz döneminde şuana kadar 17 bin kilometre bölünmüş yol yapıldı. Hayal olan Bolu Tüneli bizim zamanımızda açıldı. Türkiye otobanlar ve bölünmüş yollarla muhteşem hale geldi. Eskiden havayollarını elit tabaka kullanırdı.
Bizim sayemizde hava yolları halkın yolları oldu. Türkiye’de neredeyse havaalanı olmayan yer kalmadı. Uşak, Afyon ve Kütahya’nın tam ortasına bölgesel havaalanı kurduk. Bunların turizme, sanayiye ve ekonomiye faydaları saymakla bitmez. Ekonomiyi geliştirmek istiyorsanız, ulaşımı kökünden halledeceksiniz. Bizim hükümetimiz döneminde ‘Bütün yollar Roma’ya değil, Afyonkarahisar’a çıkmaya’ başladı.
Türkiye’de en çok bölünmüş yol yapılan kentler arasında Afyonkarahisar var. Afyonkarahisar, yapılan bölünmüş yollarla her şehre adeta yaklaştı. Afyonkarahisar’ın yolları Afyon kaymağı gibi oldu. Geçmiş hükümet çevre yolunu yapmak için girişimde bulundu, ama bütün trafik kentin içinden akmaya başladı. Çevre yolunu da biz bitirdik. Afyonkarahisar’da birçok yol, köprü ve kavşak yapıldı.”dedi. 
"KARA TREN GECİKİR` DİYE TÜRKÜ BİLE YAPMIŞTIK"
Bakan Eroğlu, konuşmasının devamında: “Biz hızlı treni düşünemiyorduk. Hatta ‘Karan tren gecikir’ diye türkü bile yapmıştık. Ama şimdi hızlı trende destan yazıyoruz. İlk tren hattını açtığımızdaki mutluluğumu tarif etmek mümkün değil. Hükümetimiz Afyonkarahisar’a büyük önem veriyor. Buraya hızlı tren yapmak toprak konusu bakımından zor bir yatırım, yüksek bir teknoloji gerekiyor.
1 milyar TL para isteyen bir yatırım. Geçmişte bizden önceki koalisyon hükümetinin toplam yaptığı yatırım 4 milyar TL iken, bizim sadece Ulaştırma Bakanlığımız Ankara- İzmir hızlı tren hattına 4 milyar TL yatırım yapacak. Hızlı tren Afyonkarahisar’ı muhteşem bir şekilde geliştirecek. Afyon sadece yolların kavşak noktası değil, hızlı trenlerinde kavşak noktası olacak. Ulaşım konusunda destan yazan ve dünyaya örnek olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım’a teşekkür ediyorum.” Dedi. 
 
‘’2001’DE AFYON’DAN BİR SES YÜKSELİYOR, YETER ARTIK SÖZ MİLLETİN, KARAR DA MİLLETİN, ORADAN YÜKSELEN SES RECEP TAYİP ERDOĞAN’IN SESİDİR. YOLA BURADAN BAŞLADIK. O SES 10 YILA DAMGASINI VURDU” 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise, Afyonkarahisar’ın tarihi bir gün yaşadığını, Afyon’un yüksek hızlı trene kavuşmanın ilk adımını attığını söyledi. Konuşmasında “Kurtuluş Savaşı’nda o zor günlerde, İstiklal Savaşımızı yaparken çaresizlik almış başını gidiyordu. ‘Ayın altından kağnılar gidiyordu, Akşehir üstünden Afyon’a doğru.’ Bugün kağnıların yerini hızlı trenler, havayolları alıyor. Afyon bölünmüş yolların buluştuğu yer. Afyon, Uşak, Kütahya bu bölge kahramanlık destanlarının yazıldığı yerdir.
Şimdi Afyon’a yüksek hızlı tren getiriyoruz da Uşak ve Kütahya’yı unutuyoruz mu sanıyorsunuz? Hızlı tren Ankara’dan çıkıp Afyon’a gelecek. Bundan sonra Uşak, Manisa ve ver elini İzmir. Bu bir hat. Gelelim öbür hatta. Ankara, Eskişehir, Kütahya ve İzmir. Dolayısı ile bu projeleri biz ne düşünüyorsak bütün kentler için düşünüyoruz. 2 milyon vatandaşın yaşandığı Uşak, Afyon ve Kütahya’nın ortasına Zafer Havaalanını yaptık.
Bundan bütün milletvekillerimizin katkıları var. Dolayısı ile ülkemize, bölgemize hangi hizmet geldiyse bu ekip çalışmasının ve birlikte çalışmanın sonucudur. 2001’de 14 Ağustos’ta Afyon’dan bir ses yükseliyor, ‘Yeter artık söz milletin, karar da milletindir’ diye. Orada yükselen ses Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sesidir. Yola buradan başladık ve o ses 10 yıla damgasını vurdu. O ses dalga dalga bütün Anadolu’ya yayıldı. Dedi. 
"80 YILDA YAPILAN BÖLÜNMÜŞ YOLUN 10 KATINI BİZ YAPTIK"
Konuşmasında projesi Sultan Abdülhamit zamanında hazırlanan ama bir türlü gerçekleştirilemeyen ‘Marmaray Projesi’nden de bahseden ve 29 Ekim’de hizmete sunulacağını söyleyen Bakan Yıldırım, “Millet olarak, desteğinizi hiçbir zaman eksik etmediniz. Bölünmüş yollarla ülkeyi dört bir yandan ağlarla ördük. Bölünmüş yollarla ülkemizde yaşayan insanları birbirlerine kavuşturduk. 80 yılda yapılan bölünmüş yolun 10 katını biz yaptık. Bugün 6 kentte yapılan ve 500 milyona mal olan yatırımları siz değerli vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Hızlı tren Türkiye’nin bir hayaliydi, bir rüyasıydı. Ama bu rüya her seferinde bir başka rüyaya dönüyor ve bir türlü gerçek olmuyordu." dedi. 
"SULTAN ABDULHAMİT PROJOENİ YAPTI. BAŞŞLATTIK VE BİTİRİYORUZ. AÇMAKTA BİZE NASİP OLACAK"
Konuşmasında Marmaray’ı, asrın projesini hayata geçirmek 150 yılımızı aldı. Sultan Abdülhamit projesini yaptı. Adım atmakta bizi nasip oldu. Başlattık ve bitiriyoruz. Açmakta bize nasip olacak inşallah. Hızlı tren içimizde biz sızıydı. Yıl 1970 hızlı trenin temeli atılıyor Ayaş’ta. Ama o temelin altında kalıyoruz. Aradan 33 yıl geçti, 12 hükümet gidiyor, 21 Bakan gelip gidiyor, hızlı trende deği hiç bir şey olmuyor.
Yollar bitmiş, trenler yollarda hız yapamıyor. Trenler lokomotifler eskimiş. Başbakanımıza, ‘Tren yolları ülkemizin yükünü taşıyamıyor. Ama bu yükü de taşımak zorunda’ diye ilettik. Başbakanımız ‘Bize bırakmak yakışmaz’ talimatını verdi. Çünkü TCDD bu ülkenin bağımsızlık simgesidir. Biz Kurtuluş Savaşımızı demiryolları sayesinden kazandık, demiryolları bizim namusumuzdur.
11 bin kilometre demiryolunun 7 bin kilometresi tamamen yenilendi. Kendi tren setlerimizi, lokomotiflerimizi yapar hale geldik. Türkiye’nin yerli demiryolu sanayisini kurduk, çünkü bu ulusal ulaşım ağımızı yabancılarımızın insafına bırakamazdık ve bunu başardık. 10 yılda sadece demiryollarını yenilemedik. Hızlı treni de Türkiye’ye getirdik. Türkiye’nin de artık yüksek hızlı treni var. Dedi. 
"HERŞEY HAYAL ETMEKLE BAŞLIYOR. ŞİMDİ BİR HAYAL DAHA KURALIM"
Bakan Yıldırım, konuşmasının sonunda, “YHT Ankara’dan çıkıp Konya’ya, Eskişehir’e dakikasında varıyor. Her şey hayal etmekle başlıyor. Şimdi bir hayal daha kuralım. Ankara’dan hızlı trene binen bir kişi Afyon’a 1,5 saatte gelecek alışverişini yapacak, termalde dinlenecek, ekmekli kadayıfını yiyecek hızlı trene binecek ve İzmir’e 2 saatte gidecek. Manisa’ya Uşak`a gidecek. Yani bir kişi Türkiye’nin bir çok iliniz bir günde gezecek. Çok değil 5 yılda Türkiye’nin 15 vilayeti yani nüfusumuzun yarısını hızlı trenle buluşturmuş olacağız.
Türkiye’nin zayıf iktidarlar ve koalisyonlar yüzünden yıllarının boşa geçmiş ve hizmetler bir başka bahara kalmıştır. Bu bölünmüş yollar niye yapılmadı. Bolu tüneli niye yapılmadı tam 30 yılda? Kangal tüneli 37 yıl sürdü. Böyle bir şey olabilir mi? Peki ne değişti. 10 yılda yaptığımız tünel miktarı 156 kilometre. Dünyanın en uzun 3. tünelini Karadeniz’de Rize ile Erzurum arasında. İki tane 15 kilometre tüneli 3 yılda yapıyoruz, bu bir dünya rekorudur. Bugüne kadar bin kilometre viyadük yol yaptık.
Bilecik’te 57 kilometre tünel var. İşte bu Türkiye’nin gücüdür. Bu 76 milyonluk nüfusun desteği ile yapılıyor. Yapılan barajların göletlerin haddi hesabı yok. Artık tek tek açamıyoruz, bir araya toplayıp 100’lü açılışlar yapıyoruz. Yapılanları açmaya yetişemiyoruz. Zayıf iktidarlar ayda, yılda bir açılış yapıp sonra unutturup bir daha açıyorlardı, bunlar geride kaldı. Bu ülke bizim, Türkiye bizim ortak kaderimiz bu topraklarda biz binlerce yıl hür ve bağımsız yaşadık. Hepimizin farklı gelenekleri var. Hepimizin farklı mezhepleri var.
Ama farklı olmayan bir değerimiz de var.Türk Bayrağı bizim çimentomuzdur. Bu bizim en büyük değerimizdir. Bunun gölgesinde 780 bin metrekare tek devlet ve tek Türkiye olarak varlığımızı, birliğimizi, dirliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi sürdüreceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Terörün bitirilmesi, kardeşliğin gelmesi bazılarının huzurunu bozabilir. Sonuna kadar huzuru ve barışı savunuyoruz.
Niçin savunuyoruz? Çünkü milletin buna ihtiyacı var. Enerjimizi ve diğer kaynaklarımızı Türkiye’nin 100. kuruluş yıldönümü için harcayacağız. Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefi için harcayacağız. Onun için kardeşliğe ve birliğe ihtiyacımız var. Buradan arttırdığımız kaynaklar ile daha fazla bölünmüş yol ve hızlı tren yapacağız. Gönüllere yol yapacağız” diye konuşmasını tamamladı.
 
Konuşmaların sonrasında Muratlı-Tekirdağ 2. hat ve elektrifikasyon açılışı, Çankırı Modern Makas Fabrikası VADEMSAŞ açılışı, Sivas Beton Travers Fabrikası açılışı, Malatya zemin altın tekerlek torna atölyesi açılışı, Adana-Mersin arasındaki 4 adet modern tren setinin sefere verilmesi ve İzmir-Bandırma sinyalizasyon ve elektrifikasyon temelinin atılması Afyonkarahisar’dan canlı yayın yapılarak gerçekleştirildi. 
Tören Bakan Binali Yıldırım, Bakan Veysel Eroğlu, Vali İrfan Balkanlıoğlu ve diğer protokol üyeleri tarafından Ankara-Afyonkarahisar Yüksek Hızlı Tren projesinin temel atımı ile sona erdi.