Gözden kaçırmayın

Köylülerin su  kavgasına Valilik son noktayı koyduKöylülerin su kavgasına Valilik son noktayı koydu

Afyon Kocatepe Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Şehabettin Yiğitbaşı`nın yönettiği panelde, A.K.Ü Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve "Milli Mücadelede Afyonkarahisar" kitabının yazarı Doç.Dr. Ahmet Altıntaş Bolvadin`in Yunan Ordusu tarafından işgali ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı kayıtlarından belgeler sunarak işgalin iki defa yaşandığını, birinci işgalde 1 gün ikinci işgalde ise 35 gün süre zarfında ilçe ve köylerinin Yunan Ordusu tarafından kontrol altına alındığını belgeleri ile ortaya koydu.
Altıntaş konuşmasında "tarih belgeler ile sabittir, elimizde dönemin askeri yazışmaları ve zabıtları mevcuttur, burada ilçe halkının zarar görmemiş olması bu gerçeği değiştirmez" diyerek tarihçiler açısından işgalin kabul edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Panelde söz alan tarihçi Fevzi Gümüş de Genelkurmay kayıtlarından elde ettiği belgelerde Bolvadin`in kurtuluş günü olan 24 Eylül tarihinin 1922 yılında değil, 1921 yılında cereyan ettiğini, bu tarihin ise Sakarya Meydan Muhaberesinde mağlup olan Yunan kuvvetlerinin aynı tarihlerde Bolvadin başta olmak üzere bölgedeki tüm mevzilerinden çekilerek Afyon-Dumlupınar hattına yeni bir savunma hattı tesis etmek için kendiliğinden yapılan bir çekilme olduğunun altını çizerek, işgalin ve kurtuluşun belgelerle sabit olduğunun altını çizdiler.
Bolvadin tarihi üzerine kitapları ile tanınan tarih araştırmacısı Dr. Muharrem Bayar ise konuşmasında Bolvadin`in 10 bin yıllık tarihi ile hem dünya tarihinde, hemde Türk tarihi ve milli mücadele tarihinde önemli bir yeri olduğuna dikkat çekerek "işgal vardır ama, şehri tamamen teslim alma durumu yoktur. Bu nedenle Bolvadin işgal edilmiş sayılmamalı. 24 Eylül ise Kurtuluş değil, düşmana teslim olmadığımız için Şeref Günü olarak kutlanmalı. Düşmanın hiç işgal etmediği Akşehir bunu böyle kutluyor, bizde Şeref Günü olarak kutlamalıyız" diyerek işgale ve kurtuluşu farklı bir açıdan yorumladı.
Belediye Başkanlığı döneminde Kurtuluş Günü ile ilgili Genelkurmay ve Valilik makamı ile konunun yeniden yorumlanması için yazışmalar yaptığını belirten Bolvadin Eski Belediye Başkanı ve 19. Dönem Milletvekili Etem Kelekci ise: "İşgal için bir yerleşim yerinin tamamen ele geçirilmesi gerekir, merkeze karargah kurulması ve bayrak çekilmesi gerekir. Bu şartlar sağlanmadığı için buna tam anlamı ile bir işgal demek doğru değil. Ayrıca 1952 yılına kadar yapılmayan kutlamalar, dönemin yetkililerinin zorlaması ile tesis edilmiştir. Bu nedenle bu kutlamaların yeniden gözden geçirilmesi gerekir" diyerek görüşlerini dile getirdiler. 
Dinleyicilerin soru ve görüşleri ile katkı sağladıkları panel sonunda, bu panelde yapılan konuşmaların kitap haline getirilmesi, ayrıca panel ile ilgili bir sonuç bildirgesinin kaleme alınarak yetkili makamlara iletilmesi konusunda fikir birliğine varıldı.