Hazret-i Mehdi’nin zuhurunun alametleri, Peygamber efendimizin peygamberliğinin bildirilmesinden önce ortaya çıkan irhasat gibidir.
Nitekim Peygamber efendimiz ana rahmine düşünce, yeryüzündeki bütün putlar yüzüstü düştü. Bütün şeytanlara işlerinden el çektirildi. Melekler, İblis’in tahtının altını üstüne getirerek, onu denize attılar ve ona kırk gün azap ettiler.
Doğduğu gece, Kisra’nın sarayı sallandı, 14 kulesi düştü. Mecusilerin bin senedir sönmeyen ateşi söndü. Hazret-i Mehdi de, büyük bir zat olup, sayesinde İslamiyet’e ve Müslümanlara üstün bir takviye hâsıl olacağından ve evliyalığının maddî ve manevî açıdan büyük bir etkisi bulunacağından, kendisi harikulade birçok kerâmete sahip olup, döneminde olağanüstü alâmetler zuhur edecektir.
Bu yüzden, Resulullah’ın irhasatı gibi olağanüstü işler, Hazret-i Mehdi’nin zuhurundan önce de ortaya çıkarak, onun alametleri olacaktır.
(2/68) [İrhasat, bir peygamberden, peygamberliği bildirilmeden önce meydana gelen harikulade [olağanüstü] haller demektir. İsa aleyhisselâmın beşikte konuşması, Muhammed aleyhisselama, ağaçların, taşların selam vermeleri gibi hâllere irhas denir.
Henüz peygamberlikleri bildirilmediği için, mucize denmez.]
Yine İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki: Hindistan’da biri, Mehdi olduğunu iddia etmişti. Meşhur, hatta manası tevatür derecesine varmış birçok hadis-i şerifler, böylelerinin bu itikat ve sözlerini yalanlamaktadır. Birçok hadis-i şeriflerde,
(Mehdi’nin başı hizasında bir bulut olacaktır. Buluttan bir melek, “Bu Mehdidir, sözünü dinleyiniz” diyecektir) buyuruldu. O halde insaf etsinler ki, bu alametler, o adamda var mıdır, yok mudur?
Hazret-i Mehdi’nin daha birçok alametlerini, Peygamber efendimiz haber vermiştir. Ahmed ibni Hacer-i Mekki hazretleri
(El-kavl-ül-muhtasar fi alamat-il-Mehdi) ismindeki kitabında, Hazret-i Mehdi’nin iki yüze yakın alametlerini yazmıştır. Geleceği bildirilen Mehdi’nin alametleri meydandayken, başkalarını Mehdi sananlar, ne kadar cahildir!
**Kur’an-ı Kerim ve Hadislerde Ahirzaman**
Kur’an-ı Kerim; hükmü kıyamete kadar sürecek olan her şeyin bazen çok açık, bazen kapalı, bazen müteşabih fakat eksiksiz bir şekilde yer aldığı Allah’ın eşsiz kelamıdır. Kur’an-ı Kerim’in en büyük mucizelerinden birisi de her asra ve her asırda farklı kapasiteden her insana anlayabileceği mesajı bulundurmasıdır.
İslam’ın dünyaya hakim olması, peygamberimizin (s.a.v.) vefatından sonra kıyamete kadar olacak hadiselerin en mühimidir. Mehdi ise, bu hakimiyetin başından sonuna en önemli şahsiyetidir. Kur’an-ı Kerim, yukarıda söylediğimiz mucizesi itibarıyla tabii ki bu konu ve kişi hakkında pek çok işari manada ayet bulunduracaktır.
Peygamber (s.a.v.) efendimiz Mehdiyet hadisesi ile Kur’an-ı Kerim arasında bizzat bir ilgi ve bağlantının kurulması için ayrıca çeşitli hadis-i şerifler de bildirmişlerdir.
Mesela; Mehdi tıpkı Zülkarneyn ve Süleyman gibi dünyaya hükmedecektir. Kıyamet Alametleri: El-Kavlu’l Muhtasar Fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar Kitab ul Burhan Fi Alamet-il Mehdiyy il Ahir Zaman derken bu iki mübarek şahsın kıssalarının anlatıldığı çeşitli surelere bakmanız, incelememizi öğütlemektedir.
Ashab-ı Kehf, Mehdi’nin yardımcıları olacaktır.
Kitab ul Burhan Fi Alamet-il Mehdiyy il Ahir Zaman hadisinde de bu kıssanın anlatıldığı Kehf suresine;
Mehdi’nin yardımcılarının sayısı Talut ile nehri geçenler kadardır. Kitab ul Burhan Fi Alamet-il Mehdiyy il Ahir Zaman, 17 hadisinde de Talut ve ordusu kıssanın anlatıldığı Bakara suresine dikkat çekmektedir.
Peygamber (s.a.v.) efendimiz, Mehdi ve Yardımcıları ile ilgili hadislerini çok çeşitli şekillerde anlatabileceği halde özellikle Kur’an kıssalarıyla bağlantı kurarak anlatması söylediğimiz meseleye pek kuvvetli bir delil haline gelmektedir.
Kur’an-ı Kerim de bu konuda kıssalara bakmamızı öğütlemektedir.
**Andolsun, onların kıssalarında temiz akıl sahipleri için ibretler vardır. (Bu Kur’an) düzüp uydurulacak bir söz değildir, ancak kendinden öncekilerin doğrulayıcısı, her şeyin ‘çeşitli biçimlerde açıklaması’ ve iman edecek bir topluluk için bir hidayet ve rahmettir.**
(Yusuf Suresi, 111)
**Andolsun, bu Kur’an’da her örnekten insanlar için çeşitli açıklamalarda bulunduk. İnsanların çoğu ise ancak inkarda ayak direttiler.**
(Isra Suresi, 89)
**Andolsun, biz bu Kur’an’da, belki öğüt alıp-düşünürler diye, insanlar için her bir örnekten verdik.**
(Zümer Suresi, 27)
**Ahir zaman alametleri ile ilgili hadislerin büyük bir kısmı müteşabihtir.**
*Müteşabih: Zahiri manası kastedilmeyen, benzetme ve örneklerle hakikatların anlatımında kullanılan ifade. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Ahir zamanda olacak olaylara yönelik hadislerin bir kısmını üstü kapalı bir şekilde benzetme ve örneklerle bildirmiştir. Bunlar, manası açık olan hadisler gibi yorumlanamaz ve herkes gerçek manalarını bilemez. Ancak tevilleri yapılır, gerçek manaları olaylar yaşanınca anlaşılır.
Dünya bir imtihan, tecrübe ve müsabaka yeri olduğundan, geniş araştırma ve tecrübeye muhtaç, üstü örtülü, nazari meseleler elbette apaçık olmaz ki, herkes aklını, vicdanını, iradesini kullanarak kararını verebilsin; bu sayede insanların gerçek kişilikleri ortaya çıksın.
İnsanlar seçme ve araştırma yeteneklerini kullanamayacaklarsa, onlara teklif götürülemez.
Şayet, insanlara geleceğe yönelik hadisler üstü kapalı bir şekilde değil de, açık bir şekilde bildirilseydi, bütün herkes kabul etmek zorunda olurdu.
O zaman ne seçme yeteneğinin ne de imtihan ortamının bir anlamı kalırdı.
En aşağı seviyedeki insanla en üst mertebedeki insan aynı derecede görülürdü. Bu sebeple Peygamber Efendimiz (s.a.v.) geleceğe yönelik hadisleri üstü kapalı bir şekildedir.
Yalnız “güneşin batıdan doğması” herkesin ister istemez kabul edeceği şekilde açık olacaktır. Ondan sonra da aklın ihtiyari kalkacak, imtihan ortamı sona erecektir.
Gelecekteki olaylara ait bilgilerin bir kısmı da, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından etraflıca bildirilmektedir. Bu kısıma hiçbir müdahale olmaz ve bu bilgiler geldiği gibi aktarılır.
Kur’an ayetleri ve Kudsi hadisin sağlam ve net ifadeleri gibi. Yukarıda değindiğimiz diğer bir kısmı ise özlü olarak imani meselelere doğrudan girmeyen, geleceğe yönelik hadislerdir.
Ancak ehlinin anlayabileceği tarzda, Ahir zaman alametlerinden haber veren hadislerdeki bir kısım benzetme ve örnekler, zamanla halkın nazarında kelimelerin görünürdeki manalarıyla gerçek kabul edilmekte, hadiste belirtilen olay gerçekte ortaya çıkmış olsa bile, olaylarla hadisler arasındaki mutabakat kurulmamakta, imtihan ortamına ters düşeceği bilindiği halde, yine hadislerin zahiri (görünürdeki) manaları alınmakta, müteşabih olacağına ihtimal verilmemektedir.
Bu konuda Bediüzzaman hazretleri “Şualar” isimli eserinde, ahirzamanda meydana gelecek kıyamet alametlerinin, hadislerde çoğunlukla müteşabih olarak bildirildiğini ve bunların ancak tevil edilerek halka açıklanabileceğini bildirmektedir.
“Ahirzamanda vukua gelecek hadisata dair hadislerin bir kısmı, müteşabihat-i Kur’aniye gibi derin manaları var. Muhkemat gibi tefsir edilmez ve herkes bilemez. Belki Tefsir yerinde tevil ederler.”
Sualar, 486….. sırrıyle, vukuundan sonra tevilleri anlaşılır ve murad ne olduğu bilinir.
A.g.e. 486 İşari manada ayet mealleri:
**10/21″ Ona sözlerin yorumundan (olan bir bilgiyi) öğrettik. **
**10/101 **“Rabbim, Sen bana mülkten (bir pay ve onu yönetme imkânını) verdin, sözlerin yorumundan (bir bilgi) öğrettin.**
Ahir zaman alametlerinden olan “doğudan bir ateş çıkması” rivayetine benzer ateş her zaman görülebilir,
“Bir kuyruklu yıldızın doğması” rivayetindeki kuyruklu yıldız her zaman doğabilir, “büyük bir olayın” meydana gelmesi rivayetine benzer olaylar her devirde, cereyan edebilir.
Fakat önemli olan hadiste bildirilen olayı tespit edebilmektir. Bu kitapta anlatılan ve bazı sebeplerden dolayı da buraya alınmayan yüzlerce alametin hepsinin muntazam bir şekilde birbiri ardınca belirtilen yer ve zamanda, aynı yüzyılda ve tam izah edildiği şekilde çıkması söylediğimiz meselede büyük bir delil haline gelmektedir.
O zaman, bu olayların hadislerde bildirilen kıyamet alametleri olduğuna dair kanaatimiz güçlenmekte ve kesinleşmektedir.
Yorumlar