Germiyanoğlu Süleyman Şah, Anadolu beylikleri döneminde, Germiyanoğulları devletinin üçüncü beyidir Süleyman Bey zamanında Kütahya ve Afyonkarahisar İlim ve irfan merkezlerinden idi.
Hazreti Mevlana'nın oğlu Velet Sultan Afyonkarahisar'da bulunan dedem ininde çilehanesine çekilir, Süleyman Şah, Sultan Veled'i sık, sık Dedem ininde ziyaret ederdi.
Sülûk devresi bittikten sonra Velet Sultan Dedem ininden inip, Süleyman Şah'ı makamında ziyaret eder. Afyon'un şimdiki Mevlevi dergâhının bulunduğu yere Dergâh yapılmasını ister, Süleyman Şah'ın emriyle derhal, Mevlevi Dergâhı yapılmaya başlanır. Süleyman Şah'ın mevlevilere karşı hürmetinden memnun olan Veled Sultan kızı Mutahhara hanımla Süleyman şah'ı evlendirir.
Böylece mevlevilerin damadı olan Süleyman Şah aynı zamanda Mevlevi müridlerinden olur. Mutahhara hanımla Süleyman Şah'ın evlenmesinden üç tane evlatları meydana gelir, Hıdır Şah, İlyas Şah ve Devlet hatundur bunlar, Süleyman Şah kızı devlet hatunu Osmanlı hükümdarlarından Yıldırım Beyazıt ile evlendirir, bununla beraber germiyanoğulları beyliğine bağlı bulunan topraklar Kütahya Manisa Aydın Bursa Denizli Bilecik Afyonkarahisar Uşak Simav Emet Kula Salihli Osman Oğulları devletinin yönetimine geçer, Süleyman Şah. Miladi 1387 yılında vefat eder kabri bugünkü kadınlar pazarındadır.
Kendisinden sonra beyliğe ilk evliliğinden olan Umur Beyikızı Devlet hatunun şehzadesi olan, Yakup Çelebi geçer, Yakup Çelebi Germiyanoğulları'nın 4.Beyi olarak 2.Yakup diye bilinir.
HIDIR ŞAH: Süleyman Şah'ın Mutahhara hatundan olan ilk çocuğudur doğumundan üç gün sonra, Hızır Aleyhisselam tarafından dayısının yanından alınarak hıdırlıktaki dedem inine götürülür, birkaç gün sonra aranınca dedem ininde, bir dişi aslanın kucağında bulunur.
Hıdır Şah gençliğini ilim tahsil etmekle geçirmiştir babası, Süleyman Şah öldükten sonra tahta geçmek hakkı olduğu halde. Saltanat hakkını Ağabeyi Yakup Çelebi'ye vermiştir. Dedesi Velet Sultan gibi dünya saltanatına itibar etmeyip halka ve Hakk'a hizmet etmek maksadıyla dervişlik yolunu tercih etmiştir.
Hıdır Şah Hicri 750 Miladi 1349 yılında vefat etmiştir, kabri Mevlevi dergâhındadır.
İLYAS ŞAH: Süleyman Şah'ın küçük oğludur İlyas Şah dünyaya geldiği gün babası, Süleyman Şah rüyasında. İlyas Aleyhisselam'ı gördü İlyas Aleyhisselam Süleyman Şah'a üç tane hurma ikram etti, bir tanesini kendisi, bir tanesini hanımı, bir tanesini de yeni doğan çocuğun yemesini tavsiye etti.
Ertesi günü, Süleyman Şah yeni doğan çocuğa İlyas ismini verdi İlyas Şah'da. Dünya ile ilgisi olmadığı için hayatını dervişlikle geçirdi İlyas Şah' ın da Hicri 760. Miladi 1359 yılında vefat ettiği tahmin edilmektedir kabri Mevlevi dergahındadır.
Yorumlar