Afyonkarahisar merkezde Mevlevî Camii’nin bir arka sokağı olan tabakane sokağı üzerinde yer almaktadır.

 

Afyon Mevlevihane’sinin batı tarafında bulunan kadınana türbesinde Melek Peyker ile Naime Gevher hanımlar metfundur. Binası taş duvarlı, ahşap tavanlı olup çatısı kiremitle örtülüdür. Türbe içerisinde beş kişiye ait mezar vardır. Mezarlardan büyük olan Melek Peyker, yanındaki sanduka ise Naime Gevher Hanıma aittir. Arka bölümde bulunan üç küçük sandukanın ise kimlere ait olduğu bilinmemektedir.

 

Selçuklu hükümdarlarından 3.Alaaddin Keykubat’ın kızları olan kadınanalar, anlatılanlara göre Anadolu valisi Emir Çobanoğlu Demirtaş (timurtaş)Bey’in zulmünden kaçarak Afyonkarahisar’da Sahipataoğullarına sığınırlar.

 

Tüm mal varlıklarını şehrin gelişmesinde ve hayır işlerinde kullanan kardeşlerden Melek Peyker; Orta Kalaycıktaki kaynaktan açıkta gelen suyu, kapalı ark haline getirttirir. Naime Gevher Hatun; şehrin ortasından geçen dere üzerine köprüler inşa ettirir. AsiyeSultan ise (kadınana ilköğretim okulu yanında türbesi var) bugünkü saraçlar içi kadınana türbesi, müftülük, Afyon Lisesi ve Ordu bulvarı başlangıcına kadar olan bölgede yaklaşık bin kişilik mezar yaptırır.

 

Bu üç kız kardeşe Afyonkarahisarlılar tarafından kadirşinaslık eseri olarak” KADINANA” lakabı verilir.1330’da Nusreddin Ahmet tarafında yaptırılan ve şehrin en eski mahallesine ismi verilen Kubeli mescid, tek kanatlı kapısı ile Selçuklu mimarisi tarzında olup, yıldızlı, geometrik ve bitki motifli oymalı bir sanat eseridir.