Coğrafyada terim anlamında kullanılan geoit, her iki tarafından da basık olan küre demektir. Dünyanın merkezkaç kuvvetlerinin etkisi olması nedeniyle şekli geoittir. 

·         Kendi ekseni etrafında dönmesi

Dünya, kendi yörüngesinde ve kendi ekseni etrafında döner. Dünya kendi etrafındaki hareketini ne kadar sürede tamamlar sorusuna yanıt vermek gerekirse bu süre 24 saat olacaktır. Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi ile bir gün ortaya çıkar. Bu sebeple bu dönüşe günlük hareket adı da verilir. Dünya, kendi ekseninde batıdan doğuya doğru dönmektedir.

·         Güneş’in etrafında dönmesi

Dünya, kendi ekseni etrafında dönerken bir yandan da Güneş’in etrafında dönmektedir. Bu dönüşü yaparken takip ettiği yola ise yörünge adı verilir. Dünya, yörüngesi etrafında dönerken Güneş’e bazen yakınlaşmakta; bazen ise uzaklaşmaktadır. Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüşü yıllık dönüştür. Dünya, bu dönüşü 365 gün 6 saatlik bir sürede tamamlamakta ve bu dönüş sırasında mevsimler ortaya çıkmaktadır.

. Ay Kendi Etrafında Kaç Günde Döner?

Ay dönüşünü kendi ekseni etrafında ve dünyanın etrafında dönerek tamamlamaktadır. Dolayısıyla ay kendi ekseni ve dünyanın etrafında dönüşünü 27 gün 8 saat içinde tamamlamaktadır.

 

İslam 7. Asırda doğmuştur.

-Kur’an’ı Kerim 7. Asırda inmiştir.

-Kur’an’ı Kerim’in ilk suresi Fatiha Suresi 7 ayettir.

-Başlamak kelimesinin kök harfleri ‘B,D,E’ nin ebcet değeri 7’dir.Ayrıca Kur’an-ı Kerim ezelden ebede gidecek kitaptır. Kur’an- Kerim 7. Asırda inmiştir.

Fatiha Suresi;

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1-Hamd, Alemlerin Rabbi

2-Rahman, Rahim

3-Hesap ve ceza gününün maliki Allah’a mahsustur.

4-Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.

5-Bizi doğru yola,

6-Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet,

 7-Gazaba uğrayanlarınkine ve sapkınlarınkine değil.

-Kâbe Hac sırasında 7 kez tavaf edilir.

-Hacta Şeytan taşlamak için 7 taş kullanılır.

-Hacta SAFA VE MERVE arası 7 kez gidilir gelinir.

 

Safa ve Merve: Kâbe’nin iki yüz metre güneydoğusunda ve bugün Mescid-i Haram sınırları içinde kalan iki tepedir. Bu tepelerin birbirine uzaklıkları yaklaşık üç yüz elli metredir. Hz. İbrahim (a.s.), eşi Hz. Hacer’i ve oğlu Hz. İsmail’i (a.s.)  Allah’ın (c.c.) emriyle burada bırakınca Hz. Hacer, Safa ve Merve tepeleri arasında koşarak oğluna su aramaya başlamıştır. Çölün ortasında hem oğluna bakan hem de su arayan Hz. Hacer yorgun adımlarla oğlunun yanına geldiğinde zemzemi görmüş ve çok şaşırmıştır. Yüce Allah’ın bu ikramı o güzel günden bugünlere kadar devam etmektedir. Kutsal topraklara giden ziyaretçiler, su ihtiyaçlarını zemzem içerek karşılar ve ülkelerine döndüklerinde gelen misafirlere zemzem ikram eder.

 

Sa’y : hac veya umre ibadeti sırasında Kâbe’nin  yanında bulunan Safa ile Merve tepeleri arasında  Safa tepesinden başlayarak Merve tepesine doğru  dört gidiş, üç geliş olmak üzere yedi kez gidip gelmektir. Haccın vaciplerinden olan sa’y, Hz. İsmail’in  (a.s.) annesi olan Hz. Hacer’in oğluna su arayışını  sembolize eder. Hacı adayları, Hz. Hacer’i anlamak ve o anı hissedebilmek için Safa ve Merve tepeleri arasında koşar adımlarla gider gelir.

 

-Hz.Nuh’un  gemiden uçurduğu güvercin 7 gün uçmuştur.

-Ad Kavminin helakına sebep olan kasırga 7 gün sürmüştür. Hakka suresinin 7.ayetinde anlatılmıştır. (Allah), onu (fırtınayı) art arda, 7 gece, 8 gün onların üzerine musallat etti. Bundan sonra o kavmi orada, içi boş hurma ağacı kütükleri gibi yerlere serilmiş görürsün.

 

-Cenab-ı Hakkın 7 sıfat-ı subutiyesine işaret eden bir sayı olmasıdır.Allah’ın ilim, kudret, kelam, işitme, görme ,irade ve hayattır. Bu sıfatlar kâinatın nizam ve intizamına bakar.

 

KUR’AN-I KERİM’DE;

5/Hicr-87: Andolsun, sana çiftlerden yediyi ve büyük Kur’an’ı verdik.

Bu ayette çiftlerden 7’yi verdik diyor Allah’u Teala yani ‘7’ iki kere tekrar etmektedir…

 

23/Müminun 86: De ki: “Yedi göğün Rabbi ve büyük Arş’ın Rabbi kimdir?”

71/Nuh 15: Görmüyor musunuz; Allah, yedi göğü birbirleriyle bir uyum (mutabakat) içinde yaratmıştır?”

12/Yusuf 43: Hükümdar:” Ben (rüyamda) 7 besili inek görüyorum, onları 7 zayıf inek yiyor; bir de 7 yeşil başak ve diğerleri ise kupkuru. Ey önde gelen (kahin bilginler,) eğer rüya yorumluyorsanız benim bu rüyamı çözüverin” dedi.

2/Bakara 29: Sizin için yerde olanların tümünü yaratan O’dur. Sonra göğe yönelip (istiva edip) de onları yedi gök olarak düzenleyen O’dur. Ve O, her şeyi bilendir.

 

65/Talak 12: Allah, yedi göğü ve yerden de onların benzerini yarattı. Emir, bunların arasında durmadan iner; sizin gerçekten Allah’ın her şeye güç yetirdiğini ve gerçekten Allah’ın ilmiyle her şeyi kuşattığını bilmeniz, öğrenmeniz için.

67/Mülk 3: O, biri diğeriyle ‘tam bir uyum’ (mutabakat) içinde yedi gök yaratmış olandır. Rahman (olan Allah)ın yaratmasında hiçbir ‘çelişki ve uygunsuzluk’ (tefavüt) göremezsin. İşte gözü(nü) çevirip gezdir; herhangi bir çatlaklık (bozukluk ve çarpıklık) görüyor musun?

78/Nebe 12: Sizin üstünüze sapasağlam yedi gök bina ettik.

-Yusuf Sure’sinde 7 yıl kıtlık,7 yıl bolluk anlatılmıştır.

 

-Kurbanda deve kesilecekse en fazla ortak olarak 7 kişi girebilir.

-İstanbul’u 7 kez Müslümanlar kuşatmıştır. 7.Padişah Fatih Sultan Mehmet Han

Fethetmiştir.

-Yer ve Gök 7 kattan oluşur.

-Cehennem 7 katlıdır.

-Mekke’de belli mevkide hacı 7 kere Allahu Ekber diye bağırır.

-İslam’da mertebe olarak üçler, yediler ve kırklar vardır.

-Ruh, madde ve insanla(3 unsur),Hava, su, toprak ve ateş(4 element) birleşiminin sayısı 7’dir,bunlar Dünya Gelişim Sayısının temelini oluşturur.

-İnsanın 7 çakrası vardır.

-Peygamberimiz 7’in katı olan 63 yaşında vefat etmiştir.

-Müzikte 7 nota vardır.( Do, re, mi, fa, sol, la, si )

-Dünya 7 Kıtaya ayrılmıştır.

1-Afrika.

2-Antarktika.

 3-Kuzey Amerika.

 4-Güney Amerika.

 5-Avustralya (Okyanusya)

 6- Asya.

 7-Avrupa

-Gökkuşağı 7 renklidir.

-7 renk vardır.

-Kur’an-ı Kerim’de 7 Gök tabiri 7 kez geçer.(Bakara Suresi ,İsraSuresi,MüminunSuresi,FussiletSuresi,TalakSuresi,MülkSuresi,Nuh Suresi)

-Kur’an-ı Kerim’de Secde Ayetleri 7 yerde geçer ve 7 ayette secde etmek farzdır. Diğer kalan 7 ayeti kerimede ise vacip ve sünnettir.

-Hafta 7 gündür.

-İstanbul 7 tepedir.

-Namaza durduğumuzda secde halinde uzvumuzun 7 bölgesi yerle temas eder. (2 ayak ucu,2 diz,2 avuç içi ve alın)

-Pagon Roması 7 tepe üstüne kuruludur.

-Kudüs 7 tepelidir.

-Türkiye 7 bölgedir.

-7 Metal vardır.

-İnsanın başında 7 delik vardır(2 göz,2 Kulak,2 Burun Deliği ve Ağız)

-Arap alfabesi 28 harften meydana gelir ve 7’nin katıdır.7×4

-Kur’an-ı Kerim’de 7. Sure Araf Suresidir. Araf’ta yani cennet ile cehennem ehli arasındaki yüksek bir yerde bulunan insanlardan, ilahi vahyin doğruluğundan ve dünyanın vahye ihtiyacından söz edilir. Kur’an-ı Kerim ‘de 7.sure olan Araf Suresinin 7. Ayeti şu şekildedir; ’Ve onlara (olup bitenleri) tam bir bilgi ile mutlaka anlatacağız. Biz, onlardan uzak değiliz.’ 

-Osmanlı Devleti 7 asır hüküm sürmüştür ve müslüman devlettir.

-Cuma namazının farzı 7’dir;

1.      Namazı şehirde kılmak. Bugün muhtarı veya jandarması bulunan köyler şehir hükmündedir.

2.       İzinli olarak kılmak. [Gayrimüslim ülkelerde, cemaatin seçeceği imam, Cuma namazını kıldırır. Cuma’nın kabul olması şüpheli olan yerlerde, Cuma namazının son sünneti ile vaktin sünneti arasında dört rekât zuhr-i ahir [son öğle] namazı kılmalıdır.]

3.       Öğle namazının vaktinde kılmak.

4.       Vakit içinde hutbe okumak.

5.      Hutbeyi namazdan önce okumak.

6.      Cuma namazını cemaat ile kılmaktır. İmamdan başka, Hanefi’de 3, Maliki’de 12, Şafii ve Hanbeli’de 40 erkek gerekir.

7.      Cami herkese açık olmak. Kapıyı kilitleyip içerde kılmak caiz olmaz.

-Kur’an-ı Kerim’de 28 elçinin ismi geçmektedir.28 7’nin katıdır.4×7

1. Hz. Adem (a.s)


2. Hz. İdris (a.s)


3. Hz. Nuh (a.s.)


4. Hz. Hûd (a.s)


5. Hz. Salih (a.s)


6. Hz. İbrahim (a.s)


7. Hz. İsmail (a.s)


8. Hz. Lût (a.s)


9. Hz. İshak (a.s)


10. Hz. Yakûb (a.s)


11. Hz. Yusuf (a.s)


12. Hz. Eyyûb (a.s)


13. Hz. Şuayb (a.s)

14. Hz. Musa (a.s)


15. Hz. Harun (a.s)


16. Hz. Davut (a.s)


17. Hz. Süleyman (a.s)


18. Hz. Zülkifl (a.s)


19. Hz. İlyas (a.s)


20. Hz. El- Yesâ (a.s)


21. Hz. Yunus (a.s)


22. Hz. Zekeriya (a.s)


23. Hz. Yahya (a.s)


24. Hz. İsa (a.s)


25. Hz.Üzeyir(a.s)

26.Hz.Zü’lkarneyn(a.s)

27.Hz.Lokman(a.s)

28. Hz. Muhammed (s.a.v)

-7 tane baş melek vardır.

1-Cebrail (a.s)

2-Azrail(a.s)

3-Mikail(a.s)

4-İsrafil(a.s)

5-Münker ve Nekir

6-Arş Melekleri(İlliyün Melekleri)

7-Kirâmen Kâtibin

Allah(C.C.): Bütün eksikliklerden uzak, eşi benzeri bulunmayan, bütün isimleri kapsayan tek isim, tek ilah. İsimlerin sultanı.Allah’ın lafzı 98 ismini kapsar hepsi isimlerin sultanında birleşir ve bu isimlerini de belli bir intizam içinde oluşturmuştur.14*7=98 ismini de kapsar.

“O, yaratıp şekillendiren, âhenk veren ve düzene koyandır. O, (her şeyi) ölçüyle yapıp yönlendirendir.” (Al’â suresi, 2,3)

“O her şeyi yaratmış; her birine belli bir ölçü, biçim ve nizam tâyin etmiştir.” (Furkan suresi, 2)

Esmâ-i Hüsnâ ile ilgili olarak Buhârî ve Müslim`de:

“Allah`ın 99 ismi vardır. Kim bunları ezberlerse (îman eder ve ezbere sayarsa) Cennete girer.”

buyurulmuştur. Tirmizî, İbn-i Hibban ve Hâkim`in bu konudaki rivâyeti ise, şöyledir:

“Kim bunları (Esmâ-i Hüsnâ`yı) mânâlarını anlayarak sayar, bunlarla Allah`ı zikrederse Cennete girer.”(En doğrusunu Allah bilir)

 

“Yedi gök” ile onlarda bulunan varlıkların hepsi hal lisanıyla Allah’ı tesbih eder, O’na ibadet eder, fakat insanlar onların tesbihlerini anlayamazlar (“yedi gök” hakkında açıklama için bk. Bakara 2/29).

Tefsirlerde âyetteki tesbih kavramı açıklanırken tesbihin iki şeklinin bulunduğu belirtilir: Dil ile tesbih, hal ile tesbih. Birincisi, kulun Allah’ı her türlü eksiklikten tenzih ederek zâtı, sıfatları ve fiilleriyle insan zihninin düşünebileceği bütün mükemmellik özelliklerine sahip olduğunu dile getirmesi, Allah’ı hep böyle bilip böyle anmasıdır. Hal ile tesbih ise insanın imanı, ibadeti, ahlâkı, genel olarak her türlü tutum ve davranışlarıyla Allah’ın birliğine, eksiksiz ve kusursuz olduğuna inandığını göstermesi, yasalarına boyun eğmesi, amelinin imanına şahitlik etmesidir. Bu belirtilenler, Râgıb el-İsfahânî’nin iradî dediği tesbih olup şuurlu ve iradeli varlıklara mahsustur (el-Müfredât, “sbh”, “scd” md.leri).

 

Bir de konumuz olan âyetin üzerinde durduğu, bütün varlıkların Cenâb-ı Hakk’ı tesbih etmesi vardır. Müfessirlere göre bu da iki çeşittir: 1. Dil ile tesbih. Her şey kendi diliyle Hakk’ı tesbih eder ama âyette belirtildiği gibi insanlar bunu anlayamazlar; 2. Hal ile tesbih. Evrendeki varlık ve olayların var oluş ve işleyişini gerçekleştiren ilâhî yasalara bütün kâinat mutlak bir zorunlulukla boyun eğmekte, bu suretle yaratanı tesbih etmektedir. Bu anlamda müminiyle münkiriyle bütün insanlar da Allah’ı tesbih ederler, varlığına tanıklık ederler. Özetle zerreden küreye, galaksilerden hidrojen çekirdeğinin etrafında saniyede 2000 km. hızla dönen elektrona kadar evrendeki her şey Allah’ın mutlak düzeni içinde işlemekte, O’nu tesbih etmekte, O’nun varlığına, birliğine kudret ve hikmetine tanıklık etmektedir.

 

Putperestlerin inancındaki saçmalığı dile getiren 42. âyetin ardından evrenin düzenine işaret eden âyetin gelmesi son derece anlamlıdır, engin hikmetler taşımaktadır.

 

Âyette evrendeki her varlığın Allah’ı övgü ile tesbih ettiği belirtildikten sonra “Fakat siz onların tesbihini anlayamazsınız” buyurulmaktadır. Fahreddin er-Râzî bu ifadeyi şöyle açıklıyor: Bir elma düşünelim; bu elma çeşitli atomlardan (cüz’-eczâ’) oluşmaktadır ve bu parçacıklardan her biri Allah Teâlâ’nın varlığına tam ve başlı başına bir delildir. Bu atomlardan her birinin kendine özgü doğal yapısı (tab‘), tadı, rengi, kokusu, hacmi gibi nitelikleri vardır. Atomun bu özel sıfatlarla belirlilik kazanması imkân dahilindedir ve bu belirliliği ona ancak kudretli ve hakîm olan bir belirleyici kazandırabilir. Şu halde elmanın her bir parçası yüce Allah’ın varlığına eksiksiz bir delildir (XX, 210-211). Eşyanın kendilerine mahsus dil ile yaptığı tesbihi insanlar anlayamazlar; öte yandan atomların sayılarını, niteliklerini, mahiyetlerini de bütünüyle bilmek mümkün değildir. Bu sebeple âyette, “…bilmezsiniz, anlayamazsınız” buyurulmuştur. Kuşkusuz bilimsel keşifler ilerledikçe insanoğlunun evren hakkındaki bilgileri de artacaktır. Nitekim genetikçilerin çözmeye çalıştıkları genlerin şifresi de bir çeşit dildir. Ayrıca bu çalışmalar ilerledikçe evrenin sırlarla dolu olduğu, bilinenlere göre bilinmeyenlerin ne kadar çok olduğu ortaya çıkacaktır.

 

Âyette Allah’ın sıfatı olarak geçen halîm kelimesi, “sabırlı, akıllı, ağır başlı ve temkinli” demektir. Özellikle Allah için kullanıldığında “kullarının günah ve isyanları karşısında sabırlı, onları cezalandırmakta acele etmeyen” anlamına gelir. Allah’ın halîm ismiyle “günahları bağışlayan, tövbeleri kabul eden” anlamındaki afüv, gafûr, tevvâb; “her şeyin iç yüzünden haberdar olup bütün ayrıntıları bilen” anlamındaki habîr, muhsî, vâsi‘; “her şeye gücü yeten, kudretli” anlamındaki kadîr, kavî, metîn, muktedir” ve “çok sabırlı” anlamındaki sabûr isimleri arasında anlam yakınlığı bulunduğu kabul edilir.


Kaynak : Kur’an Yolu Tefsiri Cilt: 3 Sayfa: 485-489

TAVAF

Sözlükte “bir şeyin çevresinde dönmek, dolaşmak” anlamındaki tavâf kelimesi fıkıh terimi olarak usulüne uygun şekilde Kâbe’nin etrafında dönmeyi ifade eder. Kâbe sol tarafa alınarak Hacerülesved hizasından başlanıp aynı noktada tamamlanan her dönüşe “şavt” ve yedi şavta tavaf adı verilir. Tavafın yapıldığı alana metâf denilir. Tavaf eden kişi, her şeyin başka bir şeyin etrafında belli bir düzen içinde döndüğü kozmik düzenin bir parçası olmayı kendi iradesiyle kabul ederek bu harekete katılmaktadır. Tavaf kelimesi Kur’ân-ı Kerîm’de geçmemekle birlikte bir âyette Kâbe’yi tavafla ilgili fiil (el-Hac 22/29) ve iki âyette Kâbe’yi tavaf edenleri belirtmek için “tâifîn” (el-Bakara 2/125; el-Hac 22/26) kullanılmış, Safâ ve Merve tepeleri arasında yapılan sa‘y de tavaf etmek fiiliyle belirtilmiş (el-Bakara 2/158), aynı kökten türeyen kelimeler sözlük anlamında birçok âyette yer almıştır (M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “ṭvf” md.). Hadislerde ise tavaf ve türevleri sözlük ve terim anlamlarıyla sıkça geçmektedir (Wensinck, el-Muʿcem, “ṭvf” md.). Kâbe’nin ilk defa Hz. Âdem, hatta ondan önce melekler tarafından tavaf edildiği bazı rivayetlerde yer almaktadır (Ezrakī, I, 45).

 

https://islamansiklopedisi.org.tr/tavaf

 

Kabe’nin 7 kez tavaf edilmesi,kıtaların 7 olması,denizlerin 7 olması,göklerin 7 kat olması ve yerin 7 kat olması nizamı alemin göstergesidir.Kainatta hiçbir şey tesadüfi değildir tevafuk ve ahenk vardır.İnsanların dönerek Kabe’yi tavaf  etmesi ,güneşin kendi etrafında dönmesi,dünyanın kendi ekseninde dönmesi tesadüfi midir?

 

Bilindiği üzere ‘0’  rakamı da daire şeklindedir ve dünyanın şeklide daireye benzer.Kıyamet dünya merkezli kainatın sıfırlanmasıdır.Sıfır rakamının şeklinde dahi bir tevafuk vardır.