Gözden kaçırmayın

Emniyet Ekiplerinin Eğitimleri Sürüyor Emniyet Ekiplerinin Eğitimleri Sürüyor 

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi, Afyonkarahisar Belediyesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odası işbirliği ile 28 Aralık 2013 tarihinde "Zemin İyileştirme Yöntemleri Semineri" düzenlendi. 
AKÜ Atatürk Kültür Merkezi Ahmet Tunçer Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminere Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten, AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz İçağa, İl Afet Müdürü Mehmet Buldan, AFJET A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, Afyon Kocatepe Üniversitesi akademik personeli ve mühendisler katıldı. 
İki oturum halinde gerçekle seminerin açış konuşmasını yapan AKÜ Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Ergün, "Zemin ve Zemin İyileştirme Yöntemleri" güvenli yapılar inşa edilmesi adına, arsa sahibinden, müteahhidine, mühendisinden denetimcisine kadar herkesi ilgilendiren önemli bir konu olduğunu, bu kapsamda faaliyet amaçlarından birisi de deprem temalı bilimsel ve eğitsel yayınlar yapmak, sempozyum, kongre ve benzeri toplantılar düzenlemek olan AKÜ Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi seminerin organizasyonu ile ilgili kesimlerin bilgilendirilmesi amaçlanmıştır" dedi. 
Seminerin ilk oturumunda "Afyonkarahisar`ın Yerel Zemin Yapısı" konusunda sunum yapan Jeoloji Mühendisi Hüseyin Sarıkaya, "Zemin araştırmaları, ekonomik ve güvenli bir yapı tasarımı yapmak, yapım ve ihale için gerekli bilgileri güvenilir bir biçimde toplamak, zemin ve kaya profilinin ortaya çıkarılması ile yeraltı suyu koşullarının saptanması amacıyla yapılmaktadır. Yapılan zemin araştırmalarına göre Afyonkarahisar`ın yerel zemin yapısı kale kenarından Akarçay havzasına göre farklılıklar göstermektedir" dedi. 
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Tolga Yılmaz ise"Binaların Depreme Dayanıklı Tasarımında Geoteknik Faktörler" konulu sunumunda, "Yapı sahasında aşırı yer deplasmanları potansiyelinin belirlenmesinde, diri faylara yakınlık, sismik şev yenilmesi, sıvılaşma ve zeminde aşırı rijitlik kaybı, yapıların güvenliğini veya hizmet verebilirliğini güvence altına almak için sahadaki aşırı deplasman potansiyelinin belirlenmesi gereklidir. Sıvılaşma potansiyelinin belirlenmesinde ise, bütün deprem bölgelerinde, yer altı su seviyesinin zemin yüzeyinden itibaren 10 metre içinde olduğu durumlarda, D grubuna giren zeminlerde Sıvılaşma Potansiyeli`nin bulunup bulunmadığının, saha ve laboratuar deneylerine dayanan uygun analiz yöntemleri ile incelenmesi ve sonuçlarının belgelenmesi zorunludur" diye konuştu. 
Panelin ikinci oturumda ise Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tosun "Zemin İyileştirme İhtiyacı ve Uygun Yöntemin Seçilmesi" konusunda,Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. İsmail Zorluer ise "Zemin İyileştirme Yöntemleri" konulusunumunda, zemin koşullarına bağlı olarak önerilebilecek iyileştirme yöntemleri hakkında detaylı bilgileri katılımcılarla paylaştı. Seminer, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.