Gözden kaçırmayın

Etkinliklerinize Renk KatınEtkinliklerinize Renk Katın

Milli sinemanın öncüsü, hemşehrimiz Yönetmen Yücel Çakmaklı, vefatının 5. Yılında Afyonkarahisar Belediyesi tarafından düzenlenecek panelle anılacak. 
Afyonkarahisar Belediyesi ve Sultan Divani Mevlevihane Müzesi, yeni bir kültürel etkinliğe daha ev sahipliği yapıyor. 
1 Mart Cumartesi günü saat 13:00`de Sultandivani Mevlevihane Müzesi`nde merhum Yönetmen Yücel Çakmaklı`nın çektiği filmlerin afişlerinden oluşan bir sergi beğeniye sunulacak. Aynı gün akşam saat 16:00`da eski Halk Eğitim Merkezi (RAM) Salonu`nda Yazar- Sinema Tarihçisi Vadullah Taş, SESAM Başkanı Yönetmen Yılmaz Atadeniz, Yazar Galip Leblebicioğlu, Doç. Dr. Turan Akkoyun ve Elif Film Kurucularından Ali Osman Emirosmanoğlu`nun katılımıyla bir panel gerçekleştirilecek. Düzenlenecek her iki etkinliğe de tüm halkımız davetlidir.

Yönetmen Yücel Çakmaklı KİMDİR?
1937 tarihinde Afyonkarahisarda doğan Yücel Çakmaklı; ilk orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar`da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü`nden 1959`da mezun oldu. 
1963 yılında, askerden döndükten sonra Yeni İstanbul Gazetesi`nde Tarık Buğra`nın yönettiği sayfada sinema yazıları yazmaya başladı. Bir yandan da Erman Film Stüdyoları`nda yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. 1968`e dek 50 kadar filmde Osman Seden, Orhan Aksoy gibi yönetmenlere yardımcılık yaptı. İlk filmi Kâbe Yolları`nı (belgesel) yönetti. 1969`da Elif Film şirketini kurdu.
Birle Yollar, Çile, Zehra, Oğlum Osman, Memleketim gibi filmleriyle Milli sinema olarak adlandırılan akımın öncüsü oldu. 1975-1990 arası TRT bünyesinde çalışmalarına devam etti. Kısa hikâyelerden 30-70 dakika arası kısa TV filmleri yaptı.
1978`de Prag`da televizyon filmleri arasında ödül alan ilk yapım olan "Çok Sesli Bir Ölüm" ve "Çözülme" bu tarz çalışmalardır (Rasim Özdenören`in Hikayeleri) . Tarık Dursun K.`dan Denizin Kanı, Tarık Buğra`dan bir milli mücadele öyküsü olan Küçük Ağa ve Osmanlı`nın kuruluş dönemini anlatan Kuruluş/Osmancık gibi roman uyarlamalarından TV dizileri gerçekleştirdi.

Necip Fazıl Kısakürek`in Bir Adam Yaratmak ve Turan Oflazoğlu`nun 4. Murad`ı gibi tiyatro eserlerinden TV oyunları yaptı. Müzik odaklı drama olarak Hacı Arif Bey`in hayat hikâyesi ve bir Rumeli türküsünden yola çıkarak çektiği Aliş`le Zeynep sayılabilir. Minyeli Abdullah, Kurdoğlu gibi filmlerle 1980 ve 1990`lı yıllarda çok ses getiren yapımlara imza attı.

Çocukluğu ve ilk gençliğinde aldığı altın tecrübelerle Türk Sinemasının en otantik yönetmenlerinden biri olmaya hak kazanan Yücel Çakmaklı, pek çok ilke imza atan ve çok değişik konuları filmleştiren usta bir yönetmendir.10 Temmuz 2008`de TBMM tarafından Devlet Üstün Hizmet Madalyasına layık görülmüştür.

21 Ekim 2008`de TC Kültür Bakanlığı tarafından sinemadaki 50 yıllık hizmetleri dolayısıyla Üstün Hizmet Ödülü verilen Yücel Çakmaklı23 Ağustos 2009 tarihinde vefat etti