Gözden kaçırmayın
Bu gün 19 milyon öğrenci yarı yıl tatiline adım atacakAfyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) II. Yüklü Parçacık Optiği Kış Okulu (YÜKPOP 2014), uluslararası katılım ile 24 Mart 2014 tarihinde AKÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde başladı.
“Yüklü Parçacık Analizörlerinin Simülasyonu, Dizaynı ve Uygulamaları” özel teması ile başlayan kış okulu teorik ve pratik uygulamaların yer aldığı eğitimlerle 3 gün sürecek.
Kış Okulu’nun açılış konuşmasını yapan YÜKPOP Bilim Komitesi Başkanı AKÜ Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Doğan eğitimlerin 3 gün süreceğini belirterek, kış okullarının program ve içeriğinin genişleyerek devam ettiğini kaydetti.
Doğan, kış okulunun temel amacının yüklü parçacık hızlandırıcılarının daha geniş araştırmacı kitlesi tarafından tanınmasını sağlamak ve alanda çalışma yapmayı düşünen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine destek olmak olduğunu söyledi. Yüklü parçacık optiği paralelinde temel ve uygulamalı bilimlerde araştırma yapan ya da yapmayı planlayan öğrenci ve araştırmacıları bir araya getirmenin hedeflendiğini de ifade eden Doğan şöyle konuştu:
“Çoğu temel uygulamalı bilimlerde kullanılan cihazların içeriğinde bulunan yüklü parçacık analizörlerinin çalışma prensipleriyle ilgili sunuların olacağı bu kış okulunun temel amacı, lisans seviyesinden doktora seviyesine kadar olan öğrencilerin kendi alanlarında ve aynı zamanda disiplinlerarası araştırma potansiyelini arttırmaktır.
Kış okulu, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri yanında bu alanda araştırma yapan ve kullandıkları sistemlerde yüklü parçacık analizörleri hakkında daha fazla bilgi edinmeyi düşünen tüm araştırmacıları kapsamaktadır.”
Kış Okulu’nda sabahları teorik temelli sunuların yapılacağını, öğleden sonra ise Fizik Bölümünde bulunan elektron çarpışma laboratuvarında uygulamalı eğitimlerin verileceğini ifade eden Doğan, kış okulunun uluslararası katılımlı olarak kapsamının genişletildiğini dile getirdi.
Doğan, “Alanında uzman bir hocamız İngiltere’den, bir hocamız Bosna’dan, iki hocamız da Lübnan’dan; bunun yanında yurt içinde her biri kendi alanında uzman Afyon Kocatepe, Akdeniz, Balıkesir, Osmangazi, Selçuk ve Süleyman Demirel Üniversitelerinden 13 öğretim üyesi olmak üzere toplam 17 hocamız konuşmacı olarak katılıyor” diye konuştu.
AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı ise konuşmasında AKÜ’nün son yıllarda tüm fakülte ve birimleri ile gerçekleştirilen kültürel, sanatsal ve bilimsel faaliyetlerin hız kazandığı bir üniversite olduğunu söyledi. Yazıcı, “AKÜ, 1992 yılında kurulan üniversitelerden birisidir ki sayı olarak çok hızlı ilerleyen bir üniversite.
14 fakültemiz ve 37 bin dolayında öğrencimiz var. Üniversiteler Türkiye’de öğretim üyesi, fakülte ve öğrenci sayıları ile değerlendiriliyor ama bunun mutlaka içinin doldurulması lazım. Bu alanda üniversitemiz son yıllarda iyi gidiyor. Fizik Bölümünde olduğu gibi diğer bölümlerde de kültürel, sanatsal, bilimsel faaliyetler son 3 yılda oldukça yoğunlaştı. Bu toplantı da onlardan biri. Toplantının faydalı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından başkanlığını Prof. Dr. İskender Akkurt’un yaptığı ilk oturuma geçildi. AKÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melike Ulu’nun “Yüklü Parçacık Optiği-Elektrostatik Lensler”, “Yüklü Parçacık Optiğinde Çözünürlük ve Önemi” konulu sunumları ile AKÜ Fizik Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Zehra Nur Özer’in “Yüklü Parçacık Demeti Oluşturma ve Odaklama” başlıklı sunumu ile ilk günün sabah oturumu sona erdi.
Yorumlar
Yorum Yap