Gözden kaçırmayın
Özel Fuar Hastanesi'nde Diyabetik Retinopati Tedavisi“Dişlerimize gözümüz gibi bakalım”
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rukiye Durkan konuk olarak katıldı.
“Fakültemizde 3 yıldır hizmet vermekteyiz”
AKÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nin 2011 yılında kurulduğunu kaydeden Durkan, “Fakültemizde 3 yıldır hizmet vermekteyiz.
Hastalarımıza ağız ve diş sağlığı ile ilgili tanı ve tedavi işlemlerini yapmaktayız. Ağız ve diş sağlığı genel sağlığın, dolayısıyla yaşamsal fonksiyonların ve yaşam kalitesinin vazgeçilmez bir unsurudur.
Dişler sindirim sisteminin başında besinlerin ufalanıp parçalanmasına, koparılmasına yardım eder. Kendini çevreleyen destek dokuları korur ve gelişmelerini sağlar.
Konuşmayı ve seslerin doğru bir şekilde çıkmasını sağlarlar. Estetik olarak yüzle bir bütünlük içindedir. Besinleri iyi öğütebilmek için diş dizilerinin düzgün ve eksiksiz olması şarttır” diye konuştu.
“Diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının en önemli nedeni bakteri plağıdır”
En sık görülen ağız ve diş sağlığı sorunlarının diş çürükleri ve dişeti hastalıkları olduğunu bildiren Durkan, “Hastalıkların oluşması sürecinde dişlerin yapısı, dizilimleri, tükürüğün yapısı ve akış hızı, beslenme tarzı ve ağız bakım alışkanlıkları gibi kişiye ait özellikler rol oynar.
Diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının en önemli nedeni bakteri plağıdır. Ağız ortamında bulunan bakteriler besin artıklarını ve salgıları kullanarak bakteri plağını oluştururlar.
Dişle yapışık ince bir tabaka olan ve gözle görülmeyen plak tabakası dişten uzaklaştırılmadığı takdirde şeker ve ağızda parçalanarak şekere dönüşen nişastalı besinleri kullanarak asit üretir. Sonuçta diş minesi etkilenir ve çürük oluşur.
Nişastalı, karbonhidrat içeren besinler, asitli içecekler, şekerli gıdalar ve yapışkan besinler çürük için riskli besinlerdir” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Diş hekimi kontrollerini aksatmayalım”
Ağız diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecinde çocuklarımızın eğitimi ve diş fırçalama alışkanlığı kazanmalarının son derece önemli olduğunu belirten Durkan, “Anne ve babalar kendi dişlerini fırçalarken çocuklarına da örnek olacaklardır.
Evde anne ve babanın rol model olması, okulda öğretmenin diş fırçalamayı ya da doğru beslenmeyi özendirmesi, çocukların ağız ve diş sağlığı açısından doğru tutum ve davranış edinmelerine yardımcı olacaktır.
Bu nedenle, doğru ve düzenli ağız bakımını alışkanlık haline getirelim. Beslenmemizi düzenlerken çürük oluşturmayan besinleri seçelim.
Ne yediğimiz kadar ne zaman yediğimizin de önemli olduğunu unutmayalım. Sert, kabuklu gıdaları dişlerimizle kırmayalım. Diş hekimi kontrollerini aksatmayalım.
Diş hekimimizin önerdiği koruyucu flor uygulamalarını ihmal etmeyelim. Dişlerimize gözümüz gibi bakmamız gerektiğini hatırlayalım” diye konuştu.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
Yorumlar
Yorum Yap