Gözden kaçırmayın

Öğrenciler tatbikata yoğun ilgi gösterdiÖğrenciler tatbikata yoğun ilgi gösterdi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından düzenlenen, 100 yıl sonra kıta aşan projelerle Afyon Şehrengizi programına ev sahipliği yaptı.
Programda konuşan Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı Akif Özkaldı, “İslam şehirciliği yarına taşınacak” dedi.

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’nin 100 yıl sonra kıta aşan projelerle “Afyon Şehrengizi” adında bir toplantı yaptı. Toplantıda şehitler anıldı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti su temin projesi sunumu ve yükselen cumhuriyet oratoryosu sunumu yapıldı. 
“Milli kimliği gösteren eserler sonsuza dek yaşıyor”

Programda konuşan Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı Akif Özkaldı, Türk milletinin geçmişten günümüze yaptığı eserlerin önemine dikkat çekti. Özkaldı, “Bu büyük millet Orta Asya`dan Afrika`ya, Güney Asya sahillerine, Sibirya’dan Avrupa`ya kadar kültür sanat eserlerini ve hizmetlerini taşımıştır.

Türk milletinin bu günlere gelmesi, kendine özgü kültürüne, milli ve manevi değerlere sıkı sıkı sarılmış olmasındandır. Coğrafi olarak bakıldığında ülkemiz dışında kalan topraklarda milli kimliğimizi yaşatacak eserler sonsuza kadar sürüyor, sürecek.

Dünya üzerinde birçok medeniyetler gelmiş geçmiştir ama Türk milleti kadar kimse Kaçkar’dan Endülüs`e İslam medeniyetini belirli bir noktaya ulaştırmamıştır. Zaman zaman milletimiz üzerinde oynanan oyunlar nedeniyle bu köklü medeniyet ara verse de bugüne kadar gelmiş muhteşem eserler yapmıştır” dedi.

“İslam şehirciliği yarına taşınacak”

“Kaşgar`dan Endülüs`e şehrengiz toplantıları, İslam şehirciliğini, mühendisliğini ve mimarlığını, yarına taşıyacak” diyen Özkaldı, “Memleketimizde muasır medeniyetler seviyesinde projeler üretiliyor. Muhteşem projelerle İslâm dünyasının mühendislik camiası bir araya geldi. Organizasyonumuza destek veren kurum ve kuruluşlarımızın teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“Türk dünyasının UNESCO’su”
TÜRKSOY`un mevcut genel sekreteri, eski Kazakistan Kültür Bakanı olan Düysen Kaseyinov ise “Türk dünyasının Unesco’su olarak faaliyet gösteren TÜRKSOY, kültürlerin ortaklığını güçlendirmek ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmayı amaçlamaktayız.
Aynı dili, tarihi ve kültürü paylaşan Türk halklarının her alanda yakınlaşması ve birlikteliğin güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede kültürün elde tutulur gözle görülür somut unsuru olan mimari ve şehircilik açısından tecrübelerin paylaşılması, kültürel mirasın korunması ortak geleceğimiz açısından çok önemlidir. Mimarlık ve şehircilik alanında önemli çalışmalar yapan Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği’ne destek veriyoruz” ifadelerini kullandı.

“Mimar ve mühendislerden büyük başarı”

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’da bir konuşma yaptı. Çoban mimar ve mühendislerin çok kısa bir sürede çok büyük başarılara imza attığına şahit olduğunu anlattı. Çoban sözlerine şöyle devam etti; “Değerli Devlet Su İşleri eski Genel Müdürümüz Akif Özkaldı beyefendi, kıta aşan proje olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine su temin projesine imzasını attı.
Bu proje Discovery gibi önemli kanallarda yayınlandı ve üniversitelerde mühendisler için mimarlık için bir ders konusu olarak okutulabilecek anlatılabilecek en güzel örnektir.”

“İlişkilerimizi akademik düzeyde artırıyoruz”

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyon Kocatepe Üniversitesinin Türk dünyasına akademik olarak destek verdiğini söyledi. Solak, “Farklı statüdeki 380’e kadar öğrenciye kapılarımız sonuna kadar açıktır. Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan’da çalışmalarımız devam etmektedir. Önümüzdeki dönemde bu ülkelerden öğrenci alıp ilişkilerimizi akademik düzeyde artıracağız” şeklinde konuştu.

“Bu şehre yatırım yapan, bu şehrin sahibidir”

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner de programa katılanlar arasındaydı. Güner yaptığı konuşmada “Afyonkarahisar’a bir çivi dahi çakan insanlar bu şehrin asıl sahipleridir” dedi.

“Afyonkarahisar şehri sadece yolların kesiştiği yer değil, termalin, sucuğun ve hayvancılığın buluştuğu bir şehirdir” diyen Vali Güner konuşmasında, “Afyonkarahisar, güçlü tarihi ile güçlü geçmiş ile kahramanlık hikâyelerinin var olduğu, milli mücadelenin tabiri caizse önemli bir noktasını oluşturan bir şehirdir.
Aynı zamanda bu hareket noktasını şehircilik ve kent yönetimi anlamında belirli bir modeli taşımış, güzel Anadolu şehirlerinden bir tanesidir. Hepinizin bildiği gibi Afyonkarahisar, her geçen gün merkezi ile ilçelerinde çevresinde gelişmektedir” ifadelerini kullandı.

“Şehirlerin geleceği mimarlık ve mühendisliğe bağlıdır”

Vali Güner mimarlık ve mühendisliği önemine değinerek sözlerine şöyle devam etti; “Şu anda dünya ülkelerine baktığımızda, güçlü bir mimariye, güçlü bir mühendislik yapısına sahip olan ülkelerin gerçekten dünyayı şekillendirdiğini ve dünyada söz sahibi olduğunu görüyoruz.

Şüphesiz ki bir ülkede sadece gayri safi milli hâsıla değil, aynı zamanda ülkenin çelik üretimi ve tüketimi bu anlamda beton ve bu formüllerin üretimi ve tüketimi de önemlidir. Bu yönüyle ülkemizde özellikle devletimizin hükümetimizin teşvikleri ile son dönemlerde her ilde bir üniversitenin kurulduğunu ve bu bağlamda mutlaka mühendislik ve mimarlık fakültesi ile üniversitenin taçlandırdığını görüyoruz.

Bu bize şunu gösteriyor; Demek ki mühendisliği ve mimarisi güçlü olan bir şehrin geleceği buna bağlıdır. Gezmiş olduğumuz yabancı ülkelerde, ülkemizde yetişen mühendislerin mimarların büyük işlere vesile olduğunu görmek de gurur verici. Bu yönüyle Afyonkarahisar şehrinden de uluslararası projelere imza atan değerli mühendis ve mimar kardeşimizin olduğunu ben memnuniyetle müşahede ediyorum.”