Gözden kaçırmayın

2025 yılı için Asgari ücret ne kadar olacak ?2025 yılı için Asgari ücret ne kadar olacak ?

Şanlıurfa`nın Suruç ilçesinde 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırının ardından başlayan terör olayları, Adana`dan bölgeye yapılan sebze-meyve nakliyesini de vurdu.


Son bir aylık sürede zirve yapan olaylar nedeniyle Adana ve bölgesinden Güneydoğu illerine yapılan sebze-meyve nakliyesi yüzde 60 oranında düştü. Bunda, terör olayları nedeniyle bölgede uygulanan sıkıyönetim ve kepenk kapatmalar ile birlikte kamyonların yakılması da büyük oranda etkili oldu.


Vatandaş sokağa çıkma yasağı sebebiyle dışarı çıkamayınca da manavlardaki sebze-meyveler de elde kaldı. Güneydoğu`da meydana gelen terör olayları son yıllarda bölgede artan ekonomik faaliyetleri altüst etti.



Bölgede terör örgütü tarafından asker ve polislere yönelik saldırılar, sık sık karayolları kesilerek araçların ateşe verilmesi, yol güvenliği ve ardından da bazı bölgelerde sokağa çıkma yasağı gibi sıkıyönetim uygulamalarının ardından Adana ve Mersin`den bölgeye giden yaş sebze-meyve nakli durdu. Adana Kabzımallar Odası Başkanı Şefik Özbey, düşüşün yüzde 60`lara yaklaştığını söyleyerek, kargaşanın olduğu bir ortamda alışverişin mümkün olmayacağını hatırlattı.


Güneydoğu`da milletin mecbur olmadıkça dışarı çıkmadığını, ekmek gibi elzem malzemeleri almak için dışarı çıkıldığını, bunun da oradaki ticarete ciddi anlamda sekte vurduğunu anlattı. Daha önceleri günlük 15 kamyon gidiyorsa bu sayının bugün 5`e düştüğü örneğini veren Özbey, “Esnaf kapalı olursa, hal huzursuz olursa halk nasıl çıkıp gider meyve-sebze alır? Bir ailede huzur olmadığı zaman kimin canı meyve ister, mümkün değil. Çok çok mecbur ise bir şey atıştırır, ekmek yer. Oradaki karışıklıklardan dolayı esnaf gelip buradan mal götüremiyor, götürse nereye götürecek, kime satacak? Sokağa çıkma yasaklarından dolayı satacak kimse de bulamıyor.” dedi.


“HAL PAZAR GÜNLERİ BİR KÖYÜ ANDIRIYOR, SESSİZ SEDASIZ”

Seyhan Ziraat Odası Başkanı ve Hal Hakem Heyeti üyesi Cahit İncefikir de Adana`dan Güneydoğu illerine sebze-meyve naklinin durma aşamasına geldiğini vurguladı. Terör olaylarıyla birlikte Güneydoğu`da kamyonların yakılması, yol güvenliği, yol kesilmesinin nakliyeciler açısından ciddi bir problem oluşturduğunun altını çizen İncefikir, “Özellikle yaş sebze meyve götüren kamyonlarda sıkıntı yaşanıyor.


Benim görüştüğüm esnaflar, 4`te 3 oranında ticaretin düştüğünü söylüyorlar. Pazar günü bizim hal inanılmaz kalabalık olurdu, doğudan esnaf pazar gelir ürünleri alır giderdi. Bu hafta pazar günü ise burası bir köyü andırıyordu, sessiz sedasız.” diye konuştu.


Adana Büyükşehir Belediyesi Vedat Dalokay da doğu ve güneydoğu illerine yönelik nakliyede önemli anlamda düşüş olduğunu vurguladı.