Gözden kaçırmayın

Haksız Fiyat Etiketi Denetimleri SürüyorHaksız Fiyat Etiketi Denetimleri Sürüyor

Prostatın her erkekte bulunan bir organ olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sedat Yunusoğlu, ?Prostat erişkin bir erkekte yaklaşık 18-20 gram ağırlığındadır.
 
Bu organ şekil olarak bir kestaneye benzer. Yaşla beraber büyüyerek şikâyetlere yol açabilir. Bu şikayetler sık idrara çıkma, idrarda zorlanma, kesik işeme, geceleri uykudan uyandıran idrar veya idrar kaçırma şeklinde sıralanabilir. Hastalar genelde bu şikâyetlerle bizlere gelirler.
 
Prostat kanseri belirtiyi iyi huylu prostat büyümesiyle birlikte verir. Tek başına bir belirti vermez. Prostat kanserini bu şikâyetlerle gelen hastada araştırarak yakalayabiliriz. Kanda saptanabilen bir prostat hormonu var. Bu açıdan şanslıyız. 50 yaş üzeri erkeklerde taramalar yapıldığında yüksek çıkan hastalara bu tanıyı koyabiliyoruz? diye değerlendirmede bulundu.
 
?Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır?
 
?Prostat kanseri erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır? diyen Yunusoğlu, ?Erkeklerin 50 yaşından itibaren, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin de 40 yaşından itibaren üroloji uzmanına düzenli muayene olması ve kanda prostat spesifik antijen (PSA) testini yaptırması erken tanı konulması açısından önemlidir. Hastalığın evresine ve özelliklerine göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur.
 
Kişinin belirli aralıklarla izlenmesi, prostatın tamamının ameliyatla çıkarılması veya ışın tedavisi (radyoterapi) erken evrelerde uygulanabilir. Hormon tedavisi veya ilaç tedavisi (kemoterapi) diğer evrelerde gerekli görülebilir. Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır? şeklinde değerlendirmede bulundu.