Gözden kaçırmayın
Görgöz bir özür bekliyoruzBBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Afyonkarahisar`da basın mensupları ile bir araya gelerek, istişare ve değerlendirme toplantısı yaptı.
Destici toplantıda;
Türkiye`de yeni anayasa, seçim kanunu, siyasi partiler yasası, sistem tartışmaları çok hızlı ve güncel bir şekilde devam ettiğini söyledi.
Kendilerinin BBP olarak kuruldukları günden bu yana bununla ilgili düşüncelerini çok net bir şekilde sağlıklı bir şekilde ve devleti, milleti, ülkeyi önceleyerek yaptıklarını kaydeden Destici,
"Buralarda da çok nettik demokratik ve hukuk zeminli bir duruş sergiledik. BBP olarak kurulduğumuz günden bu yana Türkiye`nin bu darbe anayasasından kurtulması gerektiğini, demokratik ve hukuk temelli kuvvetler ayrılığının tam olarak imkan bulduğu ve hayata geçirilmesine öncülük yapacak. Bu arada kişi hak ve hürriyetlerini esas alacak ülke menfaatlerini esas alacak devletin varlığını, ülkenin bölünmez bütünlüğünü milletin istiklalini ve istikbalini garanti edecek. Milletin refah düzeyinin gelişmesi için öncülük edecek.
Bu arada milletimizin her bir ferdinin özgürce, inanç hürriyetini yaşayabileceği, Türk kültürünün İslam ahlakının ruhunu alan bir anayasa yapılması gerektiğini ifade ettik. Bu konuda yapılan bütün değişiklikleri de destekledik. Ama bugüne kadar maalesef kökten yeni bir anayasa yapmak mümkün olmadı. Bunun için daha önceki tartışmalara baktığımızda ilk dört madde tartışması hep ön plandaydı. Ama bugün görüyoruz ki; ilk dört maddeyle ilgili büyük bir problem yok. Yani PKK`nın siyasi uzantıları dışında buraya itirazı olan yok.
Ufak tefek düzeltmeler bir takım tanımlamalarla ilgili teklifi olanlar var ama kökten biz ilk dört maddeye karşıyız diyen yada bu kırmızı çizgimizdir diyen yani değişmesi anlamında söylüyorum bir teklifte de bulunan yok. Peki bugünkü anayasa yeni anayasa çalışmalarını tıkayan şey nedir diye baktığımızda tamamen sistem tartışmaları olduğunu görüyoruz.
En azından biz sayın Cumhurbaşkanının bize göre samimi bir şekilde yaptığı yeni anayasa çağrısına yaklaşmayan olumlu cevap vermeyen adım atmayan bu konuda bir hazırlık yapıp Türkiye`nin önüne getirmeyen yada bu konuda hiç açıklama yapmayan partilerimizin ve karşı ittifakın tamamen gerekçesinin sistem olduğunu görüyoruz. Peki bu aşılamaz mı elbette aşılabilir.
Türkiye yeni bir sistem değişikliğine gittiği zaman pek çok seçimi peş peşe yaşamak zorunda. Peki bunu kaldırabilecek durumdamıyız içinden geçtiğimiz şartlar pandemi şartları dış politikadaki gelişmeler ekonomideki gelişmeler bütün bunları değerlendirdiğimizde peş peşe yaşanacak 4-5 seçimi kaldırabilecek durumdamıyız. İçinden geçtiğimiz yıllar süreçler buna imkan verebilir mi? Bunu sağlayabilir mi? Bu zorlamayla yapılabilir ama buradan devlette ülkede millette zararlı çıkar kanaatindeyiz. Türkiye`nin yeni sivil demokratik bir anayasaya kavuşması gerektiğini ifade ediyoruz.
BBP olarak seçimlerin zamanında yapılmasını Türkiye`nin ve Türk hayrına olduğunu düşündüklerini anımsatan Destici, şöyle konuştu:
"Milletinde erken seçim diye bir talebi ve derdi olmadığını görüyoruz. Zaten teknik olarak da bunun mümkün olmadığı ortada. Çünkü daha normal süresine iki yıldan fazla zaman olan sayın Cumhurbaşkanı niye Türkiye`yi seçime götürsün. Meclis, Cumhur İttifakı, iktidar tarafı bunu yapmayacağına göre muhalefet tarafına baktığımızda yani Cumhur İttifakı dışındaki sayıya baktığımızda bunun tamamının toplamının 250 civarında olduğunu görüyoruz. Meclisin seçim kararı alabilmesi için 360`ın üzerinde bir sayıya ihtiyacı var. Onun için bu tartışmalar neden çıkartılıyor ve neden Türkiye`nin zamanı buralarda harcanıyor bunu hem anlamakta güçlük çekiyoruz hem doğru bulmuyoruz." dedi.
Yorumlar
Yorum Yap