Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi asansörleri yenileniyorAfyonkarahisar Devlet Hastanesi asansörleri yenileniyor

İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Serhat Korkmaz, Dünya Yürüyüş günü ile ilgilli bir açıklamada bulundu.
 
Korkmaz yaptığı açıklamada;
 
"Her geçen gün oturarak her zamankinden daha fazla zaman geçiriyoruz. İş yerinde, işe giderken veya evde bilgisayar karşısında olsun, bu hareketsiz yaşam tarzı sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Çalışmalar ?oturmanın yeni sigara içmek olduğunu? hatta yaşam süresini daha olumsuz şekilde etkilediğini gösteriyor.
 
Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonu (TAFISA) tarafından 1991 yılında başlatılan Dünya Yürüyüş Günü, fiziksel olarak aktif olmanın ve fiziksel hareketsizliğin küresel krizine karşı basit ve eğlenceli bir kutlama yöntemi sağlamaktadır. Ülkeler kutlama için farklı günler de belirleyebilmektedir. Ülkemizde de 3-4 Ekim günleri yürüyüş günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri ile gündelik hayatımızın içine fiziksel aktiviteyi entegre etmeyi teşvik etmek amaçlanmaktadır.
 
Günümüzde fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve teknolojideki gelişmeler ile yaşam koşullarının kolaylaşması giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi ile toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artırmıştır. ?Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2017? sonuçlarına göre ülkemizde 15 ve üzeri yaş her 10 kişiden 4?ü yetersiz düzeyde fiziksel aktivite yapmaktadır. TBSA 2017 verilerine göre günlük oturarak ya da uzanarak harcanan zaman 15 yaş üzeri erkek için 384,5 dak. (6.4 saat); kadın için 374,1 dak (6.2 saat) ve toplam 379.3 dakika (6.3 saat)dır.
 
Öğrencilerin dersleri dışındaki zamanlarda televizyon ve bilgisayar başında geçirdikleri süre (internet cafe, oyun salonları, bilgisayar, akıllı telefon, elektronik eşyalar); ? Hafta içi: %21 hiç geçirmiyor, %42,5 bir saat, %23,5 iki saat, %12,7 üç saat ve üzeri ? Hafta sonu: %12,2 hiç geçirmiyor, %17,9 bir saat, %28,3 iki saat, %41,6 üç saat ve üzeri geçiriyor olarak tespit edilmiştir.
 
Fiziksel olarak aktif olmayanlarda enfeksiyon görülme olasılığı düzenli fiziksel aktivite yapanlara göre daha fazladır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de devam eden pandemi sürecinde güçlü bir bağışık sistemine sahip olmak oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini destekleyen önemli etmenlerden biri de fiziksel olarak aktif bir yaşam sürmektir. Yürüyüş yapmak ise tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktivitelerdir.
 
İçinde bulunduğumuz süreçte sosyal mesafeyi koruyarak bireysel olarak yapacağımız yürüyüş aktivitesi fiziksel ve ruhsal açıdan sağlığımızı destekleyeceği gibi pandemi sürecinde kendimizin ve toplumun sağlığını riske atmadan yapabileceğimiz ideal bir aktivitedir. Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. ? Orta şiddette fiziksel aktiviteyi şu şekilde tanımlayabiliriz; yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir. Fiziksel aktiviteyi yaşam biçimi haline getirmemizde yürüyüş önemlidir.
 
Çünkü: ? Yürüyüşü günlük aktivitelerimiz içerisine kolayca yerleştirebiliriz. ? Yürüyüş yapmak için ayrıca bir alet veya özel hazırlık gerekmez. ? Gün içerisinde toplu taşım aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir?iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz. ? Size en yakın belediyelere ait yürüyüş yollarından veya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü?ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz. 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü kapsamında da COVİD 19?un getirdiği küresel salgının toplum, fiziksel aktivite/spor camiası ve sağlık sistemlerimizi dünya çapında etkilemesine rağmen bu salgını yenmek için sporun ve fiziksel aktivitenin gücünden hareketle yürüyüş yapılması önerilmektedir. Daha fazla yürümek için öneriler; 1. Yürüyüş gününde yürüyüşe başlamadan önce uygun ayakkabı ve rahat giysiler giyin. 2. Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için gerekli hallerde maske ve mesafe kurallarına uygun şekilde yürüyün ve konuşun 3. Daima merdivenleri tercih edin.
 
4. Varsa köpeğinizi gezdirin; hem temiz havanın tadını çıkaracak hem de egzersiz yapacaksınız. 5. Arkadaşlarınızla bir araya gelmek için kafe veya restoranda yerine, parka gidin. 6. Öğle yemeğinde masanızdan uzaklaşın ve yürüyüş ile kafanızı boşaltın. 7. Aracınızı gideceğiniz yerden daha uzağa park edin. 8. Toplu taşıma aracından bir veya iki durak erken inin ve yürüyün. 9. Bir soru sormak için iş arkadaşınızı aramak veya e-posta göndermek yerine kalkın ve masasına doğru yürüyün. Arkadaşın başka bir katta çalışıyorsa ve merdivenleri kullanırsanız bu sizin için bonus! 10. Aktif aile zamanı yaratın. Akşam yemeğinden sonra TV karşısında oturmak yerine herkesi yürüyüşe çıkarın. 11. İşlerinizi yürüyerek yapın.12. Kendinizi bir adım sayarla şımartın. Sağlığınıza yatırım yapın ve günde kaç adım attığınızı takip ederek kendinizi sorumlu tutun.
 
Dünya Yürüyüş Günü?nü kutlar bol adımlı, hareketli ve sağlıklı günler dilerim." dedi.