Gözden kaçırmayın

Mekke'nin fethi ve Kudüs gecesi 31 Aralık'taMekke'nin fethi ve Kudüs gecesi 31 Aralık'ta

Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanlar Kültür ve Dayanışma Derneği (YURT-AY-DER) Afyonkarahisar İl Başkanı Ünal Yılmaz, Afyonkarahisar’daki yetiştirme yurtlarında yaşandığı ileri sürülen taciz ve fuhuş olaylarının ardından yaptığı açıklamada, “Biz olayın kapatılmaması tarafındayız ve bu tür olayların yaşanmaması için bir dizi çözüm önerimiz var” dedi.
Dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, dün basına yansıyan haberlerle ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Yılmaz, gerçeklerin de gözardı edilmeden, yurtların ve orada kalan insanların istismar edilmemesi gerektiğini kaydetti.
Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için YURT-AY-DER’in bir dizi önerilerinin olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz, “İnşallah bu haberin altından farklı şeyler çıkmaz. Fakat ne niyetle yapılırsa yapılsın bir vakıa var gerçek olan. Abartıldı veya değildi. Biz işin orasında da değiliz.
Ama olayın kapatılmaması tarafındayız. 2005’te çıkarılan 5395 sayılı yasa ile korunmaya muhtaç olan çocuğu aile koruyamıyorsa, yani çocuğunu suça bulaştırmış veya çocuğunu suça sürüklemiş, ya da suç mağduru olmuş çocuğu devlet mahkeme kararıyla koruma ve bakımını üstlenir.
Şimdi buralarda kalan bu çocuklarımız bu statüdedir. Yani yetiştirme yurdu statüsü değildir. Hangi statüde olursa olsun ‘çocuk masumdur ve suçsuzdur.’ Yasalarımız bunu demektedir. Biz de bu düşüncedeyiz” dedi. 
“ÖNCE SORUMLULARIN ALGISI DEĞİŞMELİ”
Başkan Yılmaz, açıklamalarına şöyle devam etti:“Gelelim haberlerdeki çocuklarımıza. Hangi yasayla koruma altına alınmış olurlarsa olsunlar onlar masumdur ve suçsuzdur. Suçlu aranacaksa ailede, toplumda ve kurumda arayacağız. Kurum yetkilileri açıklamalarını yaptılar.
Kamuoyu tatmin oldu veya olmadı bilmiyoruz. Biz YURT-AY-DER olarak bu sorunları ve çözüm önerilerimizi, gelen bütün bakanları, göreve başlayan valilerimizi, ilgili müdürlerimizi ziyaret etmiş, dosyamızı sunmuştuk. Çözüm önerilerimiz o dosyalarda vardır. Bu tür olaylara karşı devlet kesin çözüm istiyorsa, önce sorumluların algısı değişmeli. Edindiğimiz intiba sorumlular olaya bizim gibi bakmıyor.
Aile Danışmanları Yönetmeliği değiştirilmeli. Öğretmenler de aile danışmanlığı sertifikası alabilmeli. Aile danışmanlarının sayısını çoğaltmalı. Kurumlarımızda nitelikli personel açıklığı mevcut. Mevzuat desteği ve nitelikli personel desteği yapılmalı.
Performansa dayalı sistem kurulmalı. Kim ne kadar iş yapıyor, tespiti yapılmalı. Suç işleme, suça bulaşma ve suç mağduru çocukların bulunduğu riskli bölgeler, vaka haritaları tespit edilmeli. Bir an önce oralarda gerekli önleyici aile danışmanlık hizmetleri verilmeli”dedi.