Gözden kaçırmayın

Malak ve Çal ailelerinin mutlu günüMalak ve Çal ailelerinin mutlu günü

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası’nda bu yıl ilimizde on dördüncüsü yapılan Caz Festivali ekseninde kültür ve sanata karşı olan ilgisizliğin nedenleri değerlendirildi.
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası’na Gazeteciler Ahmet Tunca ile Polat Yılmaz yorumcu olarak katıldılar.
“Bu yıl da festival yine gerekli desteği alamadı”
Caz Festivali’nin bu yıl on dördüncü kez düzenlendiğini kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “Afyonkarahisar gibi bir Anadolu şehrinde böylesi bir festivali tüm olumsuzluklara rağmen 14 yıldır yapan Hüseyin Başkadem’i tebrik ediyorum.
Ne yazık ki bu yıl da festival yine gerekli desteği alamadı. Festivalin Ali Çetinkaya Tren Garı’nda yapılan açılış konserini Gazeteci dostum Polat Yılmaz ile birlikte izledik. Prag’dan gelen sanatçılar festivalin açılış konserinde katılanlara unutulmaz bir gece yaşattılar. Bu festivale hepimiz sahip çıkmalıyız.
Şehrimizin sanatla, güzel olaylarla anılmasını istiyorsak bu tarz etkinliklere herkes katılmalı ve desteklemeli. Bundan sonraki yıllarda düzenlenecek festivallerin hak ettiği ilgiyi ve desteği görmesini umuyorum” diye değerlendirmede bulundu.
“Halkın katılacağı bir hava oluşturulmamıştır”
Gelişmiş şehirlerin en büyük farkının sanat etkinliklerinin sıklıkla düzenlenmesi ve halk tarafından kabul görmesi olduğunu belirten Gazeteci Polat Yılmaz, “Şehrimizde kültür ve sanat adına meşale yanması için canını dişine takıp uğraşan Caz ve Klasik Müzik Festivallerini düzenleyen Hüseyin Başkadem’i kutluyorum.
Şehrimize yatırım yapmayıp, kiradan kazandıkları rantla geçinenler bu tarz etkinliklerin gelmesini istemiyorlar. Bu anlayış yüzünden protokol üyeleri festivale katılmamışlardır. Ne yazık ki festivale halkımız da katılmamıştır.
Katılan az sayıda bir izleyici vardı. Halkın geniş katılımını sağlayacak olanlar şehrin dinamiğini elinde tutanlardır. Halkın katılacağı bir hava oluşturulmamıştır. Bu hava oluşturulmayınca halkımız da katılmadı.
İlk gece bir işadamı katılanlara Afyon lokumu dağıttı. Bu çok güzel bir jestti. Bu işadamımızı da ayrıca kutluyorum. Birileri sahaya çıkmıyor diye diğerleri sahaya çıkmaktan vazgeçmemelidir. Bu işadamımız bunu göstermiştir.
Ben Hüseyin Başkadem’in yaptığı bu güzel festivallerde sahaya çıkmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.
“Müzik, toplumların birleşmesine vesile olur”
Nüfusu 700 bini bulan büyükşehir adayı ilimizde tiyatro ve konser salonlarının olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayan Gazeteci Ahmet Tunca, “Belediye’nin gönüllü tiyatro topluluğu var.
Ama bizim yerleşik ve kalıcı bir tiyatroya ihtiyacımız var. Her türlü imkânsızlıklara rağmen bugüne kadar tiyatroyu yaşatan Belediyemizin gönüllü tiyatro grubuna da ayrıca teşekkür ederim. Mesela Eskişehir’de her akşam dört tane tiyatro oyunu sahneleniyor. Yine her akşam bir sürü konser etkinliği düzenleniyor. Müzik evrenseldir. Müzik, toplumların birleşmesine vesile olur.
Caz Amerika kökenli bir müziktir. Afrika kökenli insanların Amerika’da yaşadığı göç ve esaretten doğan bir müzik türüdür. Ben caz müzik dinlediğimde çok büyük keyif alırım. İlimizde Caz Festivali’ni düzenleyen Hüseyin Başkadem’i kutluyorum. Müzik ülkelerarası geçerken kapıları zorlamadan, transit olarak geçen evrensel bir değerdir.
Afyon’un tanıtımı açısından Başkadem’in yaptığı iş ciddi bir iştir. Ulusal basında bu festival dolayısıyla ismimizin geçmesi bile bizler için önemli bir kazançtır” diye konuştu.Bu hafta Gazeteci Ertuğrul Sevim il dışında bulunduğu için programa katılamadı. Basın Odası haftaya sezon finaliyle dinleyicileriyle buluşacak.