Gözden kaçırmayın
Afyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptı2015 YILI BÜTÇESİNDE AKP İKTİDARININ EMEKÇİLERE SALDIRISI DEVAM EDİYOR!
TBMM’de 2015 yılı bütçe maratonu bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi ile devam ediyor.
Misyonu; çalışma hayatını düzenlemek ve denetlemek, çalışma barışının sağlamak, istihdam arttıracak ve sosyal güvenliği yaygınlaştırılacak tedbirler almak, toplum refahının artmasına katkı sağlamak ve yurtdışında çalışan yurttaşlarımızın çalışma hayatı ile ilgili hak ve menfaatleri korumak…
Vizyonu ise; tam istihdamın ve herkes için sosyal güvenliğin sağlandığı, çalışma şartlarının iyileştirildiği ve çalışma barışının hakim olduğu dünya ölçeğinde model bir Türkiye…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesi 2015 yılı için 32,7 milyar TL’den 30,6 milyar TL’ye düşürülmektedir.
Soma’da Ermenek’te yaşanan işçi katliamlarından birinci derecede sorumlu olan bakanlığın hem de Ermenek’te madenciler hala yerin altında iken bütçesinin azaltılması, öncelikle yeni iş cinayetlerine davetiye çıkartmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesi azaltılırken, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bütçesinde bu yıl da hatırı sayılır bir artışın gerçekleştirilmesi, iş kazalarının yaşandığı mahallelere ambulanstan önce çevik kuvvetin gelmesinin nedenini de açıklamaktadır.
Yaşanan onca iş kazasında, Soma’da, Ermenek’te timsah gözyaşı döken, haklarını aradığı için işten çıkarılan işçilere dava açsınlar nasihati veren, asgari ücreti kastederek “800 TL iyi para, bu para ile geçinilir” diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı halen koltuğunda oturabilmektedir.
İlgili bakanlığın bütçesinin düşürülmesi AKP iktidarının Yeni Türkiye’sinde çalışma hayatının nerelere gideceğini de göstermektedir.
Emekçileri Enflasyona Ezdirmedik Yalanına Devam!
Geçmiş yıllarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asgari ücret artışlarını çay ve simit hesabı yaparak izah etmeye çalışmasından sonra, 2015 bütçesinin sunum metninde, aynı durum mercimek, bulgur, çay, şeker v.b temel tüketim maddeleri ile emekçilerin satın alma gücü açıklanmaya çalışılarak emekçilerle alay edilmektedir.
TBMM’de hem emekli olarak gözüküp, hem de çalışan 400 civarındaki vekilin son olarak yapılan ‰9,5 oranında zamdan sonra maaşları 23.200.TL’ye, Cumhurbaşkanının maaşı ise 3,800 TL artışla yılbaşı itibariyle 43.750. TL’ye çıkarılmaktadır.
Kamu emekçilerine sıra gelince Maliye Bakanı tarafından toplusözleşmede Memur Sen ile anlaştıkları gerekçesi ile 2014 yılı için enflasyon farkının kesinlikle verilmeyeceği ifade edilerek, kamu emekçilerine ocak ayında verilen 123 TL ile yetinmeleri dayatılmaktadır.
Maliye Bakanı’na Soruyoruz!
Hem kamu emekçilerini enflasyona ezdirmedik yalanı için bütçe sunumunda sayfalarca yer vereceksin, hem de 2014 yılı için enflasyon farkı yok diyeceksin…
2014 yılında kamu emekçilerinin maaş artışlarının enflasyon oranının altında kaldığının da tescili olan bu ifadeye karşı bir kez daha ifade ediyoruz…
BİZ ANLAŞMADIK!
AKP ile Memur Sen arasında imzalanan satış sözleşmesine karşı, KESK bütünlüğünde yaptığımız dört koldan Ankara yürüyüşü ve geçtiğimiz yıl 19 Aralık grevinden, BES olarak yaptığımız bordro yakma eylemlerine, her zeminde TİS sürecini meşru görmediğimizi ifade ederek kamu emekçilerinin taleplerinin sözcüsü olduk.
Türkiye tarihinde ilk kez temmuz ayında maaş zammı verilmemesine karşı, BES olarak “Temmuzda Zam Yoksa Eylem Var” şiarıyla yarım gün iş bırakarak alanlara çıktık. Bütçe süreci başlarken işyerlerimizden topladığımız binlerce dilekçeyi TBMM’ye sunarak, ek zam talebimizi bir kez daha ortaya koyduk.
Ek Zam Talebimiz Karşılansın, İnsanca Yaşayabilecek Ücret İstiyoruz!
2013’te Hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan toplu iş sözleşmesiyle birlikte 1 Ocak 2014’te kamu emekçilerine ödenen ve ortalama yüzde 6’ya denk gelen net 123 liralık maaş zammı, daha yılın ilk yarısında açıklanan enflasyon rakamlarının altında kalmıştır.
İki milyonu aşkın kamu emekçisi, Memur Sen’in 2014 yılı için enflasyon farkı talep etmemesi nedeniyle mağdur edilmiştir.
Maaşlara ve ek ödemelere tarihte ilk defa enflasyon farkı yansıtılmamıştır. Yüksek enflasyon ve artan oranlı vergi dilimi tarifesi nedeniyle satın alma gücümüz belirgin bir şekilde azalmış bulunmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Emekçilerinin Taleplerine Bütçede Yer Yok!
Büro Emekçileri Sendikası olarak özellikle, 2012 yılında çıkarılan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin gerek iş kolumuzda gerekse de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı emekçilerinde başta ikramiye olmak üzere yarattığı gelir kayıplarına karşı sürdürdüğümüz mücadele Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen Bakanlık tarafından hukuksuz bir şekilde ikramiyelerimizin gaspına devam edilmiştir.
Bakanlıkta yaşanan siyasi kadrolaşma, haksız terfi ve atamalar, mobbing uygulamaları devam etmektedir.
Türkiye İş Kurumu emekçileri arasında yaratılan suni ayrım ve ücret adaletsizlikleri, İş ve Meslek Danışmanı kadrosunda görev yapan 4 binin üzerinde çalışanın iş güvencesine kavuşturulmaları karşılığında ortaya çıkan gelir kayıpları halen karşılanabilmiş değildir.
Torba yasa ile çıkarılan bazı alacakların yeniden yapılandırılması özellikle SGK birimlerinde zaten yoğun olan iş yükünü arttırmış olu,p bu yoğunluğun üç yıl boyunca devam edeceği ortadadır.
Bu konuda sendikamızın talebi oldukça net olmasına rağmen, Ekim, Kasım, Aralık aylarını kapsayan fazla mesai uygulaması SGK emekçilerine dayatılmaktadır.
İNSANCA YAŞAM, GÜVENCELİ İŞ, GÜVENLİ GELECEK İÇİN,
SAVAŞA, SERMAYEYE DEĞİL EMEKÇİYE BÜTÇE İÇİN;
* Tüm kamu emekçilerine 2014 enflasyon farkı kadar “ek zam” ödenmesini, ücretlerin düşük ücret yoksulluk rakamı olan 3826 TL’ye çıkarılmasını, aynı işi yapanlar arasında ücret adaletinin sağlanmasını, ek ödemelerin temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmasını, açlık sınırının altındaki ücretlerin vergiden muaf tutulmasını, yoksulluk sınırının altındaki ücretlerin en düşük vergi diliminden vergilendirilmesini,2013 ve 2014 yılına ilişkin ikramiye, fazla çalışma ücreti ve kadroya geçişler nedeniyle oluşan ekonomik kayıpların karşılanmasını ve güvence altına alınmasını,Performans Sistemi uygulamalarına son verilmesini, başta taşeron çalıştırma olmak üzere güvencesiz çalıştırmanın yasaklanmasını, 4B/, 4C, Sözleşmeli, taşeron işçilerin kadroya geçirilmesini, işçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarının oluşturulmasını, SGK alacaklarının yeniden yapılandırılması sürecinde 3 yıl boyunca 3 ayda bir SGK emekçilerine 1 maaş tutarında ikramiye ödenmesini, İnsanca yaşam ve çalışma koşulları için, grevli toplusözleşme hakkı önündeki tüm engellerin kaldırılmasını ve özgür bir toplusözleşme düzenin yaratılmasını,2015 bütçesi sermayenin, yerli ve yabancı tekellerin ve savaş lobisinin çıkarları doğrultusunda değil, bütçenin asıl kaynağı olan işçi ve emekçilerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçları gözetilecek şekilde hazırlanmalı, bunun için sendikalar, emek ve meslek örgütlerinin bütçe sürecine bulunduğu her alanda müdahil olmasını,Emekçilerin yoksulluğunu arttıran dolaylı vergiler azaltılmalı, kazanca göre vergilendirme yapılmalı, yüksek gelirlilerden belli bir oranda “servet vergisi” alınmasını,1 Ekim’de yapılan yüzde 9’luk elektrik ve doğalgaz zammının geri alınmasını, 2015’te temel tüketim ürünlerine herhangi bir zam yapılmamasını,Asgari ücret bir işçi ailesinin geçimini sağlayacak şekilde belirlenmesini ve tamamen vergi dışı bırakılmasını,Her fırsatta patronların vergi, prim ve faiz borçlarını silen hükümet, ağır borç yükü altındaki ücretli emekçilerin borç faizlerini tamamen silmeli, borçlarını ödeme güçlüğü çeken milyonlarca kişiyi mağdur etmeyecek somut tedbirlerin alınmasını,Tüm ek ödemelerin temel ücrete yansıtılmasını ve emeklilik hesaplamasına dâhil edilmesini,Kıdem tazminatının fona devri, taşeronlaştırmanın yaygınlaştırılması, bölgesel asgari ücret ve kiralık işçilik gibi emek karşıtı düzenlemelerden vazgeçilmesini,Sürekli artan iş cinayetlerini durduracak tedbirler alınmasını, işyeri denetimlerinin arttırılmasını işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almayanlara ağır yaptırımların uygulanmasını,Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması, sigortasız işçi çalıştırmaya asla izin verilmemesini TALEP EDİYORUZ!
BÜRO EMEKÇİLERİ SENDİKASI OLARAK 2015 BÜTÇE TASARISININ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLEREK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİNİN BÜTÇEDE YER ALMASINI İSTİYORUZ!
İŞSİZLİK, YOKSULLUK VE SAVAŞ BÜTÇESİNE KARŞI DİRENECEĞİZ!
Ali İhsan ORHAN
Büro Emekçileri Sendikası
Afyonkarahisar Temsilcisi
Yorumlar
Yorum Yap