Gözden kaçırmayın

Fiyatlar  Afyon Belediyesinden de ucuzFiyatlar Afyon Belediyesinden de ucuz

Mustafa Kemal Atatürk’ün Dinar’a gelişinin 85. Yıl dönümü nedeniyle temsili bir yürüyüş programı yapıldı. 
Dinar Belediyesi Bandosu öncülüğünde, İstasyon Garı mevkiinden başlayan kortej yürüyüşü öncesi belediye zabıta ekipleri tarafından etkinliğe katılanlara Türk Bayrağı hediye edilerek dağıtıldı.
Programa; İlçe Kaymakamı Mustafa Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Emrah Özge Yelken, Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar, Jandarma Karakol Komutanı Üst. Teğ. Mutlu Tokmak, Askerlik Şube Başkanı Üst. Teğ. Ali Azyaman, Dinar MYO Müdürü İbrahim Balık, Başkan Yardımcısı Rafet Şimşek, Denetimli Serbestlik Müdürü Bekir Güç, Ticaret Odası Başkanı Hakan Uyan, belediye meclis üyeleri, belediye birim amirleri, adliye, kaymakamlık ve emniyet personeli, siyasi ilçe temsilcileri ve üyeleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Protokol ve beraberindekiler, Şef Gazi Yılmaz’ın yönetiminde ki Bando eşliğinde İstasyon Garı mevkiinden Kaymakamlık binası önüne kadar çalınan marşlarla temsili bir yürüyüş yaptılar. Yapılan yürüyüş sonrasında Atatürk büstüne Başkan Saffet Acar tarafından koyulan çelenk sonrasında Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. 
Programda bir konuşma yapan Başkan Acar, günün anlam ve önemine binaen şunları söyledi; “Atatürk, yurt gezileri vesilesiyle üç kez de il­çemizden geçmiştir. Bunlardan ilki 12 Mart 1930 tarihinde karayoluyla olmuş, diğer ikisi ise trenle ve tahminen 1935 ve 1937 yıllarında olmuştur. Atatürk’ün ilçemizi karayoluyla ve prog­ramlı ziyareti, 12 Mart 1930 tarihinde gerçek­leşmiştir. “Antalya’dan hareketle Burdur’a gelen Bü­yük Kurtarıcı ve beraberindeki heyet. Burdur’da bir süre dinlendikten sonra Afyon yönüne doğru yola çıkarlar. 
Cumhur Reisi Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Dinar’dan geçeceği bütün köylere ilan edilmiş, o gün halk yürüyerek, at, eşeksırtında veya at arabalarıyla erkenden akın akın Dinar’a gelmişlerdir. o zamana kadar görülmemiş bir kalabalık oluşmuştur. Halk saat­lerdir heyecanla beklemektedir. Şimdiki Belediye İş merkezinin bulunduğu binasının yerinde eski belediye binası vardır.
Kalabalığın en yoğun olduğu yer burasıdır. Cumhuriyet Meydanı da hıncahınç dolmuştur Ulu Cami’nin minaresinde 2-3 kişi yolu gözlemektedir. Minarede bekleyenler saat 14:30-15:00 civarında Dikici tarafından bir toz bulutu yükseldiğini görünce hemen aşağıya seslenirler. 
Haber Kaymakama. Belediye Reisine ulaştırı­lır. Az sonra Atatürk’ ün konvoyu kasabaya girer ve coşkun sevgi gösterileri arasında Belediye önüne ka­dar gelir. Halk Atatürk’ün geldiği tarafa doğru hareket edince Belediye önünde izdiham yaşanır. Atatürk’ü karşılamak için oluşturulan heyetin başında savaştan sonra Dinar’a yerleşen eski Menzil Müfettişi Şemset­tin Bey (Şener) vardır.
Atatürk Belediyenin önünde arabadan inince kendisini Şemsettin Bey karşılar. Karşılıklı hal hatır sorduktan ve protokolün takdimin­den sonra iki eski dost kol kola merdivenleri çıkarlar. Atatürk merdiven başında durup kalabalığa dönerek kısa bir konuşma yapar. Sonra belediyeye girer. Kay­makam. Belediye başkanı ve diğer yetkililerle görüşür.

Atatürk. Belediye ziyaretinden sonra: ulu ca­mi’nin şimdiki şadırvanının olduğu yerde bulunan ve kasabanın tek salonu olan Türk Ocağı binasına gider. Halk Atatürk’ü yakından görebilmek için can atmakta, ‘yaşa, varol” sesleri dalga dalga yayılmaktadır. Bu yüzden. Türk Ocağına gidilirken bu coşkun kalabalı­ğın içinden güçlükle geçilebilmiştir.

Türk Ocağı binası az yüksekçe bir bodrum üze­rinde yükselen tek katlı eski bir binadır. İçeride geniş­çe bir salonu ve yönetim odaları vardır. Burası aynı zamanda Dinar’da 1928 yılının Ağustos ayında yeni yazı öğretmek için ilk kursların açıldığı yerdir.

Atatürk salonda hazırlanan masaya gider. san­dalyeye yan oturur. Ama yönü halka dönüktür. Konuşma sırasında etrafa göz atan Atatürk. binanın eski­liğine işaret ederek “Burası çok eski ve çürük . Bina sallanıyor” der. Bunun üzerine Muallim Kamil Olgaç öne çıkarak. “Paşam siz her şeyin temelini yeniden attınız. Korkmayın sağlamdır” cümlesiyle endişeyi gidermeye çalışır.

Bundan sonra kız öğrenciler konuklara ıhlamur ve pasta ikram ederler. Atatürk, burada halkla sohbet eder ve bir konuşma yapar. Sohbetin bitiminde Atatürk, Şemsettin Bey ve etraflarında bir yarım halka oluşturan idareciler masadan kalkıp ara­banın bulunduğu yere giderler. Gazi Paşa ve berabe­rindeki heyet halkın coşkun sevgi gösterileri arasında Afyon yönüne doğru hareketle Dinar’dan ayrılırlar.” 
Ülkemizin kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük önder Mustafa Kemal Ata­türk’ün ilçemizi bir program dâhilinde ziyaret et­mesi onur duyulacak bir hadisedir. Bu hadisenin canlı tutulması, yeni yetişen nesille aktarılması hem gerekli, hem de bugünkü neslin boynunun borcudur. Bir kentin kalkınmışlığı hem kültürel, hem de ekonomik gelişmişliği ile doğru orantılıdır. Kültürel değerlere önem vermeyen ekonomik kal­kınmalar. Kalıcı olamazlar.
Bu bakımdan birkaç yıldır Kaymakamlı­ğımız, Sivil toplum kuruluşlarımızın ve Belediye Başkanlığımızın öncülüğünde Atatürk’ün ilçemize gelişini bir program çerçeve­sinde kutlanması yerinde ve isabetli bir davranış olmuştur. Kentimiz için önemli olan bu kültürel etkin­liğe destek veren vatandaşlarımızı ve kuruluşları kutlar, saygılar sunarım” dedi.

Başkan Saffet Acar’ın yapmış olduğu konuşma sonrasında Halk Eğitim Merkezi Gır Efeleri gurubu tarafından etkinliğe katılanlara halk oyunları gösterisi yapılarak program sona erdi.