Gözden kaçırmayın

Helikopterler çarpıştı 6 şehitHelikopterler çarpıştı 6 şehit

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla bu hastalık konuşuldu.


Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu programa Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Güle Çınar Aydın konuk olarak katıldı.

“Harekete Geçme Zamanı, Şimdi”

AIDS hakkında yanlış ve eksik bilginin hastalığın tüm dünyada hızla yayılmasında ve kontrol altına alınamamasında önemli bir rol oynadığını kaydeden Aydın, “Bu yüzden, AIDS veya HIV enfeksiyonu konusunda toplum farkındalığını arttırmak amacıyla 1988 yılından beri 1 Aralık Dünya AIDS Günü olarak kabul edilmekte ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.


2011’den 2015’e kadar, ‘Sıfıra Ulaşmak; Sıfır Enfeksiyon, Sıfır Ayrımcılık ve Sıfır Ölüm’ olarak benimsenen tema 2015 yılı için ‘Harekete Geçme Zamanı, Şimdi’ olarak belirlenmiştir” şeklinde konuştu.

“37 milyon kişi HIV virüsü ile enfekte”

Günümüzde dünya genelinde 2,6 milyonu çocuk hasta olmak üzere yaklaşık 37 milyon kişinin HIV virüsü ile enfekte olduğunu belirten Aydın, “Bugüne kadar 34 milyon kişi de AIDS ilişkili sebeplerden hayatını kaybetmiştir. Sadece 2014’de dünya genelinde 2 milyon yeni hasta tespit edilmiş, 1,2 milyon kişi hayatını kaybetmiştir.


Ülkemizde de yeni hasta sayısı atmaktadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2014 yılı sonuna kadar 9582 HIV pozitifliği tespit edilmiştir. 2015 yılı sonunda bu rakamın 11 bini geçeceği tahmin edilebilir. Her yıl giderek artan yeni hasta sayısının son 4 yıl içinde katlanarak hızlı artışı dikkati çekmektedir. Ülkemizde halen her gün 6 yeni hasta tespit edilmektedir” diye bilgi verdi.

“En sık bulaş şekli korunmasız cinsel temastır”

“Kan ve meni gibi vücut sıvılarında virüs yoğun olarak bulunmakta ve bulaşmada rol almaktadır” diyen Aydın, “En sık bulaş şekli korunmasız cinsel temastır. Her türlü cinsel temas bulaş riski oluşturur. Uyuşturucu ve damar içi madde kullanan bağımlıların ortak enjektörleri kullanmaları da önemli bir bulaş riski oluşturmaktadır. Kan ve kan ürünleri ile bulaşma mümkündür.


Bu yüzden ülkemizde 1987 yılından beri tüm kan ve kan ürünlerinin HIV yönünden test edilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bir diğer önemli bulaş yolu da anneden bebeğe gebelik süresince, doğum sırasında ve emzirme ile bulaştır” şeklinde konuştu.

“Bulaş riski yaratan davranış ve durumlardan kaçınılmalıdır”

AIDS’ın öpüşmek, tokalaşmak ve dokunmakla bulaşmayacağını söyleyen Aydın, “Tükürük, ter, gözyaşı ve idrar gibi vücut sıvılarında virüs bulunmamaktadır. Bu nedenle öpüşmek, tokalaşmak, dokunmak, sarılmak, ortak duş-banyo alanlarını ve tuvaletleri kullanmakla bulaşmaz.

AIDS önlenebilir bir hastalıktır. Kan ve meni gibi vücut sıvıları ile temastan korunarak hastalığın önlenmesi mümkündür. Bu yüzden tek eşlilik ve korunmalı cinsel temas bulaşın önlenmesinde önem kazanmaktadır. Uyuşturucu ve damar içi madde kullanımından uzak durulması ve ortak enjektörlerin kullanılmaması önemlidir. Bulaş riski yaratan davranış ve durumlardan kaçınılmalıdır” diye değerlendirmede bulundu.

Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun programı yaklaşık bir saat sürdü.
 
 
rafından öldürülen Baro Başkanına Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz” diyerek konuştu. İl Başkan Yardımcısı Ötken, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.