Gözden kaçırmayın
Ulusal su kurulu üçüncü toplantısını yaptıAfyon Kariyer Danışmanlık Hizmetleri Genel Koordinatörü İlyas Kaan TAYTAK konuyla ilgili AfyonTime Muhabirine bilgiler verdi.
K belgesi ulaştırma bakanlığının 4925 sayılı karayolu taşıma kanununa göre yürürlüğe koyduğu, karayolunda ticari amaçlarla kullanılan ve ruhsatında kamyonet-kamyon-tır vb. Yük taşımaya mahsus araçları kapsayan belgenin adıdır. Bu kanuna göre ister nakliyecilik faaliyetinde bulunanlar ve isterse kendi iştigal konusu ile alakalı taşımacılık yapan bütün vergi mükelleflerinin araçlarına k belgesi alması mecburidir. Aksi takdirde ulaştırma bakanlığı eksiklik durumunu tespiti halinde 2426 TL idari para uygular. K1-k2-k3 belgeleri olarak sınıflara ayrılan bu belgeleri taşımacılığın sınıfına göre kısaca nakliyecilerin k1, kendi malını taşıyanların k2 ve evden eve ofis-eşya taşımacılığı yapanların alması gereken k3 belgesi olarak sınıflandırabiliriz.
Aracın azami yüklü ağırlığına ve taşımacılığın şekline göre değişen belge fiyatları 15.705 TL ile 1.177 TL arasında değişen belge bedelleri ile mükelleflere 5 yıllığına verilmektedir.
Halkımız tarafından bizlere en çok yöneltilen sorular arasında şahıs firmalarına ait hususi kayıtlı kamyonet araçların k2 belgesi almaya mecbur olup olmadıklarıdır. Öncelikle bu konuya açıklık getirmekte fayda var. Ruhsatında kamyonet yazan yük nakline araçlar hususi kayıtlı bile olsalar k2 belgesine tabidir. Bu noktada bakanlık aracın ticari taşımacılık için kullanılıp kullanılmadığı noktasından hareketle üzerine vergi kaydı bulunan şahısların kamyonet araçlarını işyeri için kullandıkları düşüncesiyle yetki belgesine tabi tutmuştur. Bu sebeple şirket veya şahıs fark etmeksizin vergi mükellefi bütün araç sahipleri araçlarına uygun yetki belgelerini almalıdır.
Yine ulaştırma bakanlığı ilgili kanun maddesine istinaden yetki belgesine tabi araçları kullanan şoförlerden Src ve Psikoteknik değerlendirme belgelerine sahip olmalarını şart koşmaktadır. Kısacası bundan böyle hem araç hem şoför yetki ve yeterlilik belgeleri bulunmadan trafiğe çıkamayacak. Src belgeleri için 25/02/2003 tarihini baz almaktayız. Bu tarihten önce ehliyet sahibi olan şoförler Src belgelerini sınava kursa gitmeden alabilirler. 25/02/2003 tarihinden sonra ehliyet sahibi olan şoför arkadaşlarımız kurs sürecimize katıldıktan sonra bakanlığın açacağı sınavda başarılı olmaları halinde Src belgelerini alabilirler.
Psikoteknik belgesi için ise yine merkezimizde yaklaşık iki saat süren test aşamasından başarılı olmaları halinde Psikoteknik belgesini alabilmekteler.
Afyon Kariyer Danışmanlık olarak halkımıza hizmet sunmakta ve yukarıda bahsettiğimiz yetki belgeleri konularında danışmanlık ve müşavirlik hizmeti ve çözüm önerileri sunmaktayız.
K yetki belgesi olmadan taşıma yapan firmalara 2.426 TL para cezası uygulanmaktadır. Src belgesi uygulamaları başlamıştır. Olmadığı taktirde 679 TL Ruhsat sahibine, sürücüye ise 279 TL idare para cezası uygulanmaktadır. ODY-ÜDY sahip olmadan faaliyet gösteren işletmecilere, 679 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Psikoteknik rapor eksikliğinde uygulanan ceza bedeli sadece şahsı ilgilendirmektedir ve 274 TL‘dir.
Yorumlar
Yorum Yap