Altı yıl önce sanki bugünü anlatan bu yazıyı bir kez daha okuyunca uzun süredir yani daha dün sandığımız ama 10 yıl önce girdiği bitkisel hayatta olan ve bu yazının yeniden yayınlamaya hazırlandığı sırada ölüm haberi gelen Kenan Işık ve onun gibi sanatçıların, şairlerin, yazarların, gazetecilerin yıllar önce ele aldıklarının bayatlamadığı ve hep bugünleri anlatan altı yıl önceki yazımı bir kez daha yayınlayıp, seslendirirken sizin de benim gibi 'ya bu yazı eski değil, yeni' diyeceğinize inanıyorum.
Evet, Cumhurbaşkanı olmasına rağmen parti başkanlığını da elinde tutam kalktıktan sonra artık başkan demediğim Başkan Erdoğan'ın 'başkan' satırı dışında değişmeden yayınladığım ve dün denenleri dinlemeyip, bugün zorda kalanları anlatan o yazım..
Gerilen Diş İlişkiler, Batan İç ilişkiler.. Ermenistan’ın Türkiye ile yeniden ilişkiler kurabileceğini açıkladığı şu günlerde ABD’nin kış kışlaması ile gaza gelen Mısır ve İsrail gerekirse Türkiye’ye yönelik askeri güç kullanacaklarını beyan ediyorlar.
Bunlar yetmez gibi başta şu an nerde oldukları, kurulup, kurulmadıkları belli olmayan S-400 Füzeleri ve İran’a ambargo konusu yetmez gibi bir de Papaz sorunu dolaysıyla dünyanın jandarması olan ABD ile gün geçtikçe gerilen dış ilişkilerimizin nereye varacağını ve bu gerilmenin başta dolar olmak üzere diğer ilişkiler üzerinde yaratacağı yan etkileri zaten iyi olmayan ekonomiye çokta katkısı olmayacağı bir gerçektir.
ABD’nin İran, Rusya ilişkilerini ve ev hapsine aldığı papaz konusunu üstü kapalı tehditlere çevirirken Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın da reste rest diyerek elinde ki kartları Rusya ve Asya’ya dönderildiğini de gördüğümüz şu günlerde iyide iyiye ısınan havalar gibi diş ilişkilerde ısınıyor hatta yanıcı hala geliyor.
İlişkilerin nereye varacağı yönünde tereddüt için de olan iş adamlarının da yaşanan bu durumdan hiç memnun olmadığı ve ve bir mağazasını kapatan TEKZEN gibi birçoklarının gün geçtikçe fabrikalarının önüne, ‘Satılık’ ya da ‘Kiralık’ pankartları astığını görürken bunun nasıl olup aşılacağı da diğer bir merak konusudur.
Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın son Afrika turunda çoğu kuyruklarında değil, boyunlarında batı ülkelerine bağlı olan Afrikalı iş adamlarını Türkiye’ye yatırım yapmaya davet ederken, ülkemize yatırıma davet edilen iş adamlarının yanı sıra Afrikalı öğrencilerin Türkiye’de okumaya davet eden Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın yaptığı bu çağrının çoğu hala ABD, Fransa, İngiltere ve Avrupa ülkelerinin sömürgeleri olan ülkelerde nasıl bir yankı bulacağı da merak edilen diğer önemli bir konudur.
Güney Kıbrıs’ın yanı sıra bir zamanlar aynı denizde keyif yaptığımız ancak bu aralar ne Esed, ne de Esad diye dile getirilmediği tam aksine adeta unutturulduğu, parçalanacak denilen Irak’ın da Suriye gibi gündemden düşürülüp, ne durumda olduğundan çok haber alamadığımız şu günlerde yanan Yunanistan’ın yardım talebimizi bile kabul etmediği, her gün 10-15’nin imha edildiği PKK’ye ne olduğu, Öcalan gibi ‘öldü, mezarı bile belli’ denilen Feto’nun sus/pus olduğu şu günlerde dişilikler de yaşanan durumun içişlerine yansıması da bir o kadar yakıcı ve can alıcı gibi ve bu durumda devam edecek gibi..
Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın ve kendisinin kurduğu ekibin nasıl bir yol bulup, iç işleri bozan dış ilişkiler düzelteceğini de merak ederken asıl tusinaminin ekonomiye yönelik olduğu da gün geçtikçe daha iyi anlaşılırken doların ve ambargo tehditlerinin gün geçtikçe ağırlaştığı da diğer bir gerçektir.
Ekonominin başına getirilen Damadın yaşanan bu durumu hafifletmek için Çin’de 3.6 Milyar dolarlık bir destek kredisi sağladığı müjdesinin de ekonomide ki yüksek ateşi düşüremediğini de gördüğümüz şu günlerde ülke olarak işimizin hiçte kolay olmadığı ve gerilen dış ilişkilerle birlikte iç ilişkilerin battığı da ve diğer acil çözüm bulunması gereken bir durum olarak karşımızda durmaktadır.
Çözüm!..Vallahi bilmem ama ekonomik sıkıntının yerel iktidarı ellerinde aldığı genel iktidarın da dün söylenen, yazılanları bir kez daha gözden geçirip, mevcut, genel iktidarın da elden gitmeden kendine gelip, nerede hata yaptıklarını ummaktan öte.
Yorumlar