Afyonkarahisar İlimizin güzide ilçelerinden İhsaniye Belediye başkanlığı başta olmak üzere bazı kamu kurumlarına Afyonkarahisar Kültür Edebiyat ve Yazarlar Derneği (AFKEYDER) olarak bir dizi ziyarette bulunduk.

 

Resmi ziyaretlerimizi tamamladıktan sonra geri dönüş hazırlığına başlamıştık. Geri dönüş yolunda haşhaşella yazan bir tabela dikkatimizi çekmişti. Tabelanın bulunduğu işletmeye uğrayıp bir miktar haşhaş ürünlerinden almaya karar verdik. Bunun için de işletmeye girdiğimizde işletmenin sahiplerinden dedesinden sonra 3. Kuşak olarak haşhaş üretimi ve pazarlamasına devam eden Ahmet AŞGIN beyefendi ile tanıştık. Ahmet beye haşhaşla ilgili bazı sorular sormaya başlayınca muhabbet muhabbeti doğurdu ve yaklaşık iki saat kadar haşhaş üzerine güzel bir sohbet gerçekleştiğini gördük.

 

Haşhaşın üretiminde yaşanan zorluklar, güçlü bir antioksidan olmasının yanında ağrı kesici özelliği, kötü kolesterolü azaltıp iyi kolesterolü artırabileceği, bu özelliği ile kalp ve damar hastalıklarına faydalı olabileceği, lifli bir besin olmasından dolayı sindirim sistemine olan faydaları, tok tutucu özelliği ile diyet programlarında uygulanabileceği vb. faydaları üzerinde konuştuk.

 

Onca faydası olan ve tıp alanında önemli bir yeri olan haşhaşın ihraç edilmesi ve ülke ekonomisine katkısı noktasında yapılan değerlendirmede uluslararası ve ulusal kotalar nedeni ile haşhaşın daha fazla alanda ekim işleminin yapılamadığını öğrendik. Ancak tıp alanında ve birçok sektörde ülkemize artı katma değeri olan bu bitkinin dar alanda yapılan ekimi ve üretilmesinde verimliliğinin yeterince desteklenmediğini ve bu noktada kamu teşviklerinin yetersiz kaldığını anladık. Umarız bu alanda kamu idarecilerimiz haşhaşın ilimiz ve ülke ekonomimize katkısının artırılması noktasında daha fazla adım atarlar.

 

Konuşmamızda geçen ve dikkatimi çeken önemli bir konu da ilimizin adının nasıl geliştiğidir. Afyonkarahisar ilimizin tarihsel süreçte adı “Opium”, “afium”, “afiom”, “afion”, “afyon”, şeklinde gelişerek son halini almıştır. Opium; haşhaş demek ve ilimizin adı da buradan gelmektedir. Son hali ile Afyonkarahisar olan ilimizin en önemli kültürel değerleri de adında saklı 1-Afyon (haşhaş) ve 2-Karahisar (kale) olmak üzere. Fakat şehir olarak haşhaş bitkisine yeterince önem veriyor muyuz?

 

İşletme sahibi Ahmet Bey’in bu soruyu kendine sorduğunu ve bu noktada ilimize haşhaş müzesi kazandırma düşüncesinde olduğunu ancak bazı nedenlerle bunun gerçekleşemediğini anladık. Fakat bu konu sadece Ahmet Bey’in derdi olmamalı? Diye düşünüyorum. Çünkü yumurtanın merkezi Afyonda yumurta müzesi varken tarihte önemli bir yeri olan ve ilimize adına veren haşhaş bitkisinin neden bir müzesi olmasın? Konuyla ilgili ilimiz kanaat önderlerinin ve devlet büyüklerimin adım atmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Umarım ilimizin haşhaşın üretiminden tüketimine her anının anlatıldığı, görseller ile desteklendiği güzel bir müzesi olur.