Gözden kaçırmayın

Vali Yiğitbaşının Mutluluk Kervanı Projesine ÖdülVali Yiğitbaşının Mutluluk Kervanı Projesine Ödül

Bu haber sizin için hiç birşey ifade etmiyor olabilir ama, belkide ulaştıracağınız bir kişinin vasıtasıyla bile hiç tanımadığınız bir çocuğun veya en önemlisi bir insanın umudu, zor dünyasında bir sesi olabilirsiniz.


Bolvadinliler Dayanışma Vakfı (BOLDAV) olarak; bu bilgilendirme yazımızda hemşerilerimize, vatandaşlarımıza toplumsal görevimizi yaparak “Trombosit(Beyaz Kan) ve Kan Bağışı Farkındalığı” meydana getirmek istiyoruz. Önceliklehemşerilerimiz ve vatandaşlarımızın hastanelerde tedavi görmekte olan hastalarına bu vesile ile çok geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, en kısa zamanda eski sağlıklı günlerine kavuşmasını Allah cc’den temenni ve dua ediyoruz.


** HERKESİN BİR GÜN KAN BAĞIŞINA İHTİYACI OLABİLİR.!

Düşünün ki; bir yakınınız hastanede, acil bir girişim yapılması gerekiyor, bunun için de uygun gruptan ve güvenli kan bulunması gerekiyor. Siz hemen kan vermeye hazırsınız, ancak sizin kanınız yakınınıza uygun değil. Aranan kan bulunamadı ve geçen zaman hastanızın aleyhine işliyor, yapılacak ameliyat geciktikçe başarı şansı da azalıyor.


Çok sevdiğiniz bir insan (anneniz, babanız, kardeşiniz, eşiniz veya biricik evladınız olabilir) çaresizlik içinde bekliyor ve siz hiçbir şey yapamıyorsunuz. İşte sağlıklı iken kan bağışlamakla böyle çaresiz bekleyen bir insana ve onun çaresizlik içinde kıvranan sevdiklerine çare olacağınızı düşünmeniz gerekiyor.

** ÜLKEMİZDE KAN BAĞIŞLARI YETERLİ DÜZEYDE DEĞİL.!
Gelişmiş ülkelerde bir yılda toplam ülke nüfusunun ‰3-4 kadarı kan bağışlarken, Ülkemizde ise yıllık bağış oranı yüzde‰1 civarındadır Sağlıklı her insan yılda 3 kez kan bağışlasa bu nedenle kendisine zarar gelmez, ve kan bulunamaması nedeniyle hasta veya hasta yakınları zor durumda kalmaz. 


Kan, tek kaynağı insan olan çok değerli bir ilaçtır. Tek kaynağının insan olması ve ihtiyaç duyulduğunda yerine kullanılabilecek bir yedeğinin olmaması kanın ve kan bağışlamanın önemini son derecede arttırmaktadır.


Görülüyor ki Türkiye`de kan bağışının, son yıllarda kamu spotu ve sosyal ağlarda yapılan farkındalık oluşturma reklamları ile artması, sevindirici olmakla birlikte,asıl sorun özellikle lösemi ve diğer kan hastalıklarında hayati öneme sahip olantrombosit İhtiyacında ,aileler ve hastaneler bunu temin etmede  bir hayli sıkıntılar yaşamaktadırlar.


** TROMBOSİT(BEYAZ KAN) BAĞIŞI HAKKINDA BİLGİLER.!
Trombositler kan içinde bulunan, kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kanamayı durduran hücrelerdir. İki şekilde elde edilir. 1.yöntemle, 1 ünite taze kandan 6 saat içinde santrifüj yöntemiyle ayrılarak 1 ünite trombosit süspansiyonu elde edilir. 2.yöntemle, aferez cihazı ile 1-1,5 saatlik bir işlemle elde edilen ürün ,taze tam kandan ayrıştırılan 6-8 ünite trombosit süspansiyonuna eşit olmaktadır. Elde edilen trombosit süspansiyonları oda ısısında 5 gün saklanabilmektedir.

** TROMBOSİT(BEYAZ KAN) BAĞIŞI PROSEDÜRÜ NEDİR?
Trombosit vericisi ile alıcının aynı kan grubundan olması tercih edilen bir durum olmakla birlikte acil durumlarda farklı kan grubuna ait trombosit toplanabilir. Toplanan trombosit ürününe eritrosit karışmadıkça “cross match” yapılması gerekmez.Trombosit bağışı sırasında aferez cihazı ile gönüllünün bir kolundan kan alınır, içindeki trombositler ayrılarak diğer koldan gönüllüye geri verilir. Yani kişinin kan miktarında herhangi bir azalmaya neden olmaz.


Vericinin trombosit sayısı yaklaşık 3-4 gün içinde eski seviyesine ulaşır. Aynı verici en erken 48 saat sonra tekrar trombosit bağışcısı olabilir. Bir verici en fazla haftada 2 ve yılda 24 kere trombosit vericisi olabilir.


** TROMBOSİT(BEYAZ KAN) BAĞIŞINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR.?
Trombosit vericisi için işlemden önce kan bağışı için gerekli kuralların tamamı geçerlidir. Özel olarak aspirin ve aspirin benzeri ilaçlar işlemden en az 48 saat önce kesilmelidir. Kan bağışından farklı olarak süresi yaklaşık 1,5 saate yakın sürer ve vericiye hiçbir zararı yoktur.Trombosit vericisinin 18-60 yaş aralığında ve 50 kg üzerinde olması gerekir. Ayrıca hemoglobin değerinin 13 gr/dl ve üzerinde; trombosit sayısının ise 150 binin üzerinde olması gereklidir.

** KİMLER KAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?
• 18-65 yaş arası• Ağırlığı 50 kg üzerinde• Önemli bir sağlık sorunu olmayan• Hemoglobin ölçümü normal olanHer sağlıklı insan(en sık 2 ay ara ile) yılda 4 kez kan bağışında bulunabilir.

** KAN VERMENİN BAŞLICA FAYDALARI.!
• Kemik iliğinin yağlanmasını önler, kandaki yağ oranını düşürür.• Vücutta yeni kan hücrelerinin oluşmasını sağladığı için vücut canlılık kazanır.• Kalp krizi ihtimalini ‰90 azaltır.• Baş ağrısı ,stres ,kaşıntı ,tansiyon yorgunluk ve alerjiye iyi gelir• Kan verince kan yapan organlar uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir.• Kan hücreleri yenilenir.• İnsan psikolojik olarak rahatlar, kendini huzurlu hisseder.• Daha sonra kendisine kan verilmesi gerektiğinde bunu yapacak insanların çıkacağını düşünerek güven duyar.• Her kan bağışlayana kan grubu, kan sayımı ve kan yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testleri uygulanır, • Gönüllü bağışçılardan alınan kan, güvenli kan olduğundan kan yoluyla hastalık bulaşması da daha az olmaktadır. Sonuç olarak gönüllü bağışçıların sayısının artması, toplumun sağlık düzeyi üzerine olumlu etki yapmaktadır.


** KAN BAĞIŞI PROSEDÜRÜ.!
• Öncelikle donör adaylarına bir “donör değerlendirme formu” verilerek bunu dikkatlice, doğru ve samimi cevaplar vererek doldurmaları ve altını imzalamaları istenir.• Formu doldurup, verdiklerinde bu form ilgili arkadaşlarımız tarafından incelenir ve donör adayı ile yüz yüze, kısa bir görüşme yapılır. Bu görüşmede bazı sorular ve verilen cevaplar hakkında açıklama yapılmakta ve yanlış anlaşılmalar varsa düzeltilmektedir.• Bu aşamada kan vericisi olmaya engel teşkil eden herhangi bir sorun yoksa fizik muayene (boy, kilo, tansiyon, nabız ölçümü ve gözle muayene) yapılır.• Bu aşamada da bir sorunla karşılaşılmadıysa o zaman yapılacak testler için tüpe kan alınır. Alınan kan örneğinde kan sayımı ve diğer bazı testler yapılır.• Eğer testler sonunda kan alınmasına engel bir sonuçla karşılaşılırsa, bu konuyla ilgili olarak donör adayına yazılı bir bilgilendirme yapılır.• Kanda yapılan testlerde de engel bir durum tespit edilmezse bağışçı adayı kan alınmak üzere donör yatağına alınır ve bir ünite kan alınır. Kan alma işlemi 15 dakikadan daha az sürmektedir.
 
• Kan alımı sonrasında 10-15 dakikalık bir gözlem süresi vardır. Bu arada bağışçılarımıza yiyecek ve içecek ikramı yapılır ve kendilerine teşekkür ederek uğurlanırlar.

** TÜRKİYE’DE KAN GRUBU DAĞILIMI
‰37.8....: A Rh Pozitif (+) en çok bulunan kan grubu‰29.8....: 0 Rh Pozitif (+)‰14.2....: B Rh Pozitif (+)‰7.2......: AB Rh Pozitif (+)‰4.7......: A Rh Negatif (-)‰3.9......: 0 Rh Negatif (-)‰1.6......: B Rh Negatif (-)‰0.8......: AB Rh Negatif (-) en az bulunan kan grubu

**TROMBOSİT(BEYAZ KAN) ve KAN ARAYANLARA YARDIMCI LİNKLER

• TÜM KAN GÖNÜLLÜLERİ GRUBU "Amacımız;İhtiyacı Olana Kan Bulmaktır"Web : http://www.kangonulluleri.com/Facebook: https://www.facebook.com/KanGonulluleri

• KIZILAY "Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır" "Kan ver can ver"Web : http://www.kanver.org/Facebook: https://www.facebook.com/TurkKizilayi.org
 

 

BOLVADİNLİLER DAYANIŞMA VAKFI(BOLDAV)
www.boldav.org.trhttps://www.facebook.com/bolvadinliler.dayanisma.vakfihttps://twitter.com/boldavankarahttps://www.google.com/+BoldavBolvadinlilerDayanışmaVakfı19…boldava@gmail.com